Στα 10 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό «πακέτο» τόνωσης των επενδύσεων με συντονισμένη ενεργοποίηση εθνικών και κοινοτικών επενδυτικών εργαλείων, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ του ΚΤΕ Οικονομίας.

Όπως αναφέρει το ΥΠΑΑ, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ο νέος Επενδυτικός Νόμος (3908/2011). Μέσα στο 2011 θα διατεθούν στους επενδυτές κίνητρα 1,2 δισ. ενισχύσεων και 3 δισ. φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο νέος επενδυτικός νόμος αλλάζει τους όρους χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων εισάγοντας νέες αξίες, νέες διαδικασίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου ανάπτυξης για τη χώρα.

Έχει προκαθορισμένο συγκεκριμένο ετήσιο προϋπολογισμό και «ταβάνι» ενισχύσεων, καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, ενώ σέβεται το δημόσιο χρήμα, καθώς παρέχει κίνητρα κυρίως μέσω φόρο-απαλλαγών. Παράλληλα, εισάγει νέα διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων σχεδίων με τη θεσμοθέτηση Εθνικού Πιστοποιημένου Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών, έχει σταθερές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων (Απρίλιος και Οκτώβριος) και στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματική καινοτομία, τη νεανική επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή.

Παράλληλα, δημιουργούνται νέα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών (στην πρωτεύουσα κάθε Περιφέρειας), τα οποία υποδέχονται τις αιτήσεις και διευκολύνουν τους υποψήφιους επενδυτές.

Στους τρεις πρώτους μήνες του 2011, το ΥΠΑΑ ενέκρινε 550 περίπου εκατ. ευρώ για 321 επενδυτικά σχέδια του παλαιού αναπτυξιακού νόμου τα οποία διοχετεύονται ήδη στους δικαιούχους μέσα στους επομένους δύο μήνες.

Σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθεια για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα είναι το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ). Το ΕΤΕΑΝ θα εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επιχειρήσεις αυτές μέσω ανακυκλούμενων δανείων, εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, συνεπενδύσεων και συμμετοχών, σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα επιλεγούν μετά από διαγωνισμό, αναφέρει σχετικά.

Η πρώτη προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ είναι έτοιμη για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (1,2 δισ. μοχλευόμενων πόρων). Ακολουθούν:

– Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ: 105 εκατ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

– Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας: 450 εκατ. ευρώ αρχές Ιουλίου στην αγορά

– Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: υπό σύσταση ώστε να βγει στην αγορά μέχρι το τέλος του 2011.

Συμπληρωματικά, ως προς τη ρευστότητα, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχει ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα JEREMIE σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο μοχλεύει κοινοτικούς πόρους υπό τη μορφή ενισχύσεων στην ίδια λογική με το ΕΤΕΑΝ. Συνολικά έχουν προϋπολογιστεί δάνεια ύψους 360 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Το ένα από τα τρία προγράμματα, που αφορά τη δανειοδότηση έως 100.000 ευρώ για νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις, έχει ξεκινήσει ήδη να βρίσκεται στην αγορά μέσω 2 τραπεζών από την 23η Φεβρουαρίου 2011.

Τέλος, μέσω των ΣΔΙΤ, διευρύνονται τα διαθέσιμα εργαλεία κινητοποίησης επενδύσεων σε έργα υποδομής, ειδικά των ΟΤΑ. Είναι σημαντικά έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών και θα τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα. Μέχρι του Ιούνιο 2011, θα δημοπρατηθούν προγράμματα 1,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ.