Αυξάνονται ώρα με την ώρα οι πιθανότητες να οδηγηθεί σε αναστολή η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ από τα μεσάνυχτα σήμερα καθώς δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συμφωνία μεταξύ μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τον προϋπολογισμό.

Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να ερίζουν για τις περικοπές των δαπανών. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο Γερουσιαστής John Boehner εκτιμά ότι δεν μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές ύψους άνω των 60 δις δολαρίων και οι Δημοκρατικοί υποχωρούν μόνο κατά 33 δισ.

Έτσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουσιαστικά εξαρτάται από ένα νόμο του 1870 που προβλέπει πως ορισμένες «μη ζωτικές» λειτουργίες της κυβέρνησης και του κράτους δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έγκριση του κατ’ έτος προϋπολογισμού.

Αν πάντως η κυβέρνηση οδηγηθεί σε «λουκέτο» δεν θα είναι η πρώτη φορά. Έχει συμβεί ήδη δέκα φορές, με την τελευταία το 1995.

Η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν σημαίνει πως παύει και η λειτουργία του κράτους. Αφορά κρατικές υπηρεσίες και αρμοδιότητες από τις οποίες εξαιρούνται οι τομείς της Εθνικής Ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις, το προσωπικό της υπηρεσίας Αεροπορίας και οι βασικοί τομείς στην Υγεία.