Μείωση αποδοχών έως και 10%, ευθυγραμμισμένη σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, πρότεινε η αντιπροσωπεία των τραπεζών στην ΟΤΟΕ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Αν και η πρόταση για τη δραματική μείωση των αποδοχών, η οποία διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση -και μάλιστα μέσω κλαδικής συλλογικής σύμβασης, χωρίς καν τη διασφάλιση της απασχόλησης- έμοιαζε με πρωταπριλιάτικη φάρσα, ωστόσο δείχνει αφενός το αδιέξοδο των τραπεζών και αφετέρου την αίσθηση των τραπεζιτών ότι, πλέον, όλα είναι πιθανά σε μια περίοδο που τα πάντα περικόπτονται αδιακρίτως και χωρίς εθνικό ή κλαδικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Η πρόταση της διαπραγματευτικής ομάδας των τραπεζών προέβλεπε μείωση 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου, ανά τριετία βηματισμό του ενιαίου μισθολογίου και της πολυετίας, που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις κατά 5%. Αυτό σημαίνει ομοιόμορφη μείωση όλων των μισθών κατά 10%.
«Κόψτε από τα golden boys»
Άξια προσοχής ήταν και η παρατήρηση της ΟΤΟΕ, η οποία, αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των τραπεζών (επισφάλειας, αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων, φυγή καταθέσεων κ.ά.), αντιπρότεινε αναδιάρθρωση του κονδυλίου των 450 εκατ. ευρώ που αφορά τις μονομερείς (εκτός συμβάσεων) παροχές προς τα διευθυντικά στελέχη. Το κονδύλι αυτό αποτελεί το 26% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης. Θέμα που απέρριψε η πλευρά των τραπεζών.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, «οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσπαθώντας να στηρίξουν με επιχειρήματα την ανάγκη αποδοχής της πρότασής τους, επανέλαβαν πολλές φορές ότι οι μειώσεις βασικών αποδοχών επιβάλλονται από το Μνημόνιο χρησιμοποιώντας και ως στοιχείο πολιτικού εκβιασμού το “επιχείρημα” ότι αν δεν συμφωνήσουμε, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Κούκος, δήλωσε ότι: «Σε μια περίοδο που η κοινωνία ολόκληρη, οι φορείς της πραγματικής οικονομίας, αλλά και η κυβέρνηση, αμφισβητούν τις πρακτικές των τραπεζών και τις προτρέπουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, οι τραπεζίτες εμφανίζονται και πάλι προκλητικοί θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ απαράδεκτες προτάσεις και εκβιαστικά διλήμματα».
Η ΟΤΟΕ καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη τής από κοινού εξεύρεσης μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δύο πλευρών, χωρίς προαπαιτούμενα και παραβιάσεις θεμελιακών θεσμικών αρχών.
Συμφωνήθηκε να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος και η επόμενη συνάντηση θα καθοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.