Κατά 30 δισ. ευρώ θα αυξήσει η κυβέρνηση τις εγγυήσεις που παρέχει το Δημόσιο στις τράπεζες, ενεργοποιώντας την πρόβλεψη που υπάρχει στο μνημόνιο εν μέσω όμως πολλών επιφυλάξεων και κριτικών παρατηρήσεων των μελών της κυβέρνησης προ τις τράπεζες.
Η απόφαση ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο και αφού τροποποιήθηκε η αρχική πρόταση του Γ. Παπακωνταντίνου μετά την παρέμβαση του Β. Βενιζέλου ο οποίος πρότεινε να ζητήσει το Δημόσιο να συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα σε αυτό και σε κάθε μία τράπεζα χωριστά, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ανάγκες στήριξης του τραπεζικού συστήματος με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής και με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας .
Στο ίδιο μήκος κύματος, τοποθετήθηκαν οι Χρήστος Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Πάνος Μπεγλίτης, Τηλέμαχος Χυτήρης και Σωκράτης Ξυνίδης.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το μόνο που ενδιαφέρει τις τράπεζες είναι το δικό τους πρόβλημα και ότι θα πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με δεσμευτικούς όρους, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου επέμενε ότι εφόσον οι τράπεζες λαμβάνουν τόσες εγγυήσεις, θα πρέπει το κράτος να έχει και τα ανάλογα οφέλη από τη δική τους παρουσία.
Ο κ. Παπουτσής τάχθηκε μεν υπέρ της συγχώνευσης των τραπεζών, αναρωτήθηκε όμως σε ποιά κατεύθυνση αυτές θα γίνουν, ζητώντας μάλιστα πολιτική συζήτηση για την κατεύθυνση αυτή. «Μονά ζυγά δικά τους» φέρεται να είπε ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
Με τα 30 δισ. που θα δοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, οι εγγυήσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες θα ανέλθει συνολικά στα 100 δισ.