Με θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Με κέρδη 0,58% και κλείσιμο στις 1.620,47 μονάδες, η προσέγγιση των 1.650 μονάδων αποτελεί τον επόμενο στόχο, αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι θα πρέπει να αφομοιωθούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ακόμα, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν έχουν «τιμολογηθεί» οι προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνική οικονομία από τα καλά νέα της περασμένης Παρασκευής στις Βρυξέλλες, αφού στο μεσοδιάστημα μεσολάβησαν οι απρόβλεπτες «ραδιενεργές» εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η προσοχή των επενδυτών να στραφεί στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Ήδη, μία – μία οι εισηγμένες ανακοινώνουν τα μεγέθη του 2010, ανακοινώσεις οι οποίες θα έχουν γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Βεβαίως, η προσοχή αναμένεται να στραφεί στα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών, κάτι που θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τέλος Μαρτίου. Οι επενδυτές, και κυρίως οι ξένοι, στρέφονται παράλληλα σε μετοχές εταιρειών, που παρά την κρίση έχουν γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, όπως ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η ΕΧΑΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ, μία μέρα μετά τα αποτελέσματα του 2010 και την ανακοίνωση για μέρισμα 1,54 ευρώ έκλεισε την Πέμπτη με κέρδη 2,34%, στα 16,17 ευρώ. Κέρδη 1,88% για την Motor Oil, στα 8,69 ευρώ με την αγορά να αναμένει διανομή προμερίσματος κοντά στα 0,24 ευρώ.

Το θετικό πρόσημο στην αγορά «δόθηκε» όμως, από την αντίδραση των τραπεζών και ειδικά της Eurobank και της Alpha. Η πρώτη έκλεισε με κέρδη 3,03%, στα 5,10 ευρώ και όγκο 1,1 εκατ. τεμαχίων. Η δεύτερη ενισχύθηκε κατά 2,55%, στα 5,23 ευρώ και τις φήμες για αγορές μετοχών από την Morgan Stanley να δίνουν και να παίρνουν.

Πιέσεις βγήκαν στον ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 2,61%, στα 7,84 ευρώ, Τιτάν 0,86%, στα 17,35 και Ελλάκτωρ 0,85%, στα 3,48 ευρώ. Απώλειες κατέγραψαν επίσης, από τον 20άρηCoca Cola, Κύπρου και ΔΕΗ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ 93 μετοχές έκλεισαν με απώλειες έναντι 75 που ενισχύθηκαν. Σημαντική ήταν η αντίδραση για το Alter και το Νεώριο.

Πηγή: reporter.gr