Οι επενδυτές από την Κίνα εξακολουθούν να κατέχουν την πρώτη θέση στις άδειες διαμονής που έχουν χορηγηθεί μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», με 6.398 άδειες, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πύλης εισόδου προς την Ευρώπη. Ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία, με 1.367 άδειες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και τις πολιτικές εντάσεις που ωθούν πολλούς Τούρκους να αναζητούν διέξοδο στην ελληνική αγορά ακινήτων. Οι επενδυτές από τον Λίβανο έχουν λάβει 775 άδειες, ενώ από το Ιράν έχουν εκδοθεί 556 άδειες. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον και από επενδυτές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, που βλέπουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία για επενδύσεις σε σταθερό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει αναδείξει την ελληνική αγορά ακινήτων σε ένα ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» για επενδυτές από χώρες με πολιτική και οικονομική αστάθεια. Η δυνατότητα που παρέχει στους κατόχους αδειών διαμονής να ταξιδεύουν ελεύθερα σε χώρες της ζώνης Σένγκεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για ανθρώπους από χώρες με πολιτική αστάθεια. Επιπλέον, πολλοί από τους επενδυτές ενδιαφέρονται για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας ένα ασφαλές μέλλον για τις οικογένειές τους και τη δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

«Η Ελλάδα προσφέρει παρόμοιο τρόπο ζωής με την Ισπανία αλλά σε σαφώς χαμηλότερο κόστος»

Ακόμη και η επικείμενη κατάργηση του προγράμματος Χρυσής Βίζας στην Ισπανία, η οποία προγραμματίζεται για τις 3 Απριλίου, φαίνεται πως θα ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η Ελλάδα προσφέρει παρόμοιο τρόπο ζωής με την Ισπανία αλλά σε σαφώς χαμηλότερο κόστος, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας πιο ελκυστική για όσους αναζητούν ασφαλείς και συμφέρουσες επενδυτικές επιλογές.

Ακίνητα

Η αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές αντικατοπτρίζεται και στις περιοχές που επιλέγουν για την αγορά ακινήτων. Στην Αττική, όπου καταγράφονται 13.036 εκκρεμείς αιτήσεις για άδειες διαμονής, οι συναλλαγές είναι έντονες, με τα Νότια Προάστια να ξεχωρίζουν ως μεγάλοι κερδισμένοι της αγοράς, προσελκύοντας κυρίως εύπορους επενδυτές που αναζητούν πολυτελείς κατοικίες κοντά στη θάλασσα. Αυξημένη ζήτηση υπάρχει επίσης στη Μακεδονία – Θράκη με 967 αιτήσεις και στην Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με 873 αιτήσεις.

Τα ελληνικά νησιά, όπως η Πάρος και η Κρήτη, έχουν καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί για αγορά εξοχικών κατοικιών. Οι φυσικές ομορφιές, η υψηλή ποιότητα ζωής και η δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης των ακινήτων αυξάνουν την αξία των επενδύσεων αυτών. Παράλληλα, πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Κόρινθος, το Ναύπλιο και η Πάτρα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών λόγω της αυξανόμενης τουριστικής κίνησης και των αναπτυσσόμενων υποδομών.

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σημασία του προγράμματος για την οικονομία, αποφάσισε και έδωσε παράταση για την ισχύ της Golden Visa έως τις 28 Φεβρουαρίου, δίνοντας χρόνο να ολοκληρωθούν περίπου 3.000 υποθέσεις αγοραπωλησίας ακινήτων που είχαν «κολλήσει». Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή εξασφάλισε έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ, τα οποία κινδύνευαν να χαθούν λόγω των καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Η παράταση αυτή αφορούσε χιλιάδες επενδυτές που είχαν ήδη καταβάλει προκαταβολές και υπογράψει προσύμφωνα, αλλά δεν προλάβαιναν να ολοκληρώσουν τα τελικά συμβόλαια εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των περιορισμών που είχε επιφέρει η αυξημένη ζήτηση. Η απόφαση αυτή ερμηνεύεται ως μια κίνηση στήριξης της αγοράς ακινήτων, αλλά και ως μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή και φιλόξενη για επενδύσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα σταθερότητα και προοπτικές ανάπτυξης.