Το πρόγραμμα εξυγίανσης της ATEbank παρουσίασε στον επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια, ο διοικητής της τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης, την περασμένη Τρίτη, προκειμένου να πειστούν οι Βρυξέλλες και να εγκρίνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά 1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό, περιλαμβάνει την πώληση όλων των μη τραπεζικών συμμετοχών της τράπεζας, αρχής γενομένης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, για την απόκτηση της οποίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μία ομόλογη τουρκική εταιρία.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει ότι το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων της ATE πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το αντίστοιχο των δημοσίων υπαλλήλων και αυτό σημαίνει μείωση των αποδοχών τους, ενώ θα υπάρξει και συμμάζεμα του δικτύου των καταστημάτων.

Ο κ. Αλμούνια ενημερώθηκε και η Αθήνα περιμένει την τελική έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν ώστε να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Προ δύο μηνών το υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως το ελληνικό δημόσιο θα στηρίξει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ έμμεσα, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο είχε αποφασιστεί η απόσχιση των παρακαταθηκών από τα δάνεια.