Η Σαουδική Αραβία αύξησε σιωπηρά την πετρελαϊκή παραγωγή της στα 9 και πλέον εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσε πηγή της βιομηχανίας που έχει εικόνα της συνολικής παραγωγής στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σήμερα.

«Αρχίσαμε να παράγουμε πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Έχουμε μεγάλη παραγωγική δυνατότητα», δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο.

Το Reuters εκτιμά ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν στο επίπεδο των 8,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιανουάριο, οπότε και αυξήθηκε κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως.

Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ δέχεται ούτως ή άλλως πιέσεις να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να αντιμετωπιστεί η απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς λόγω της κρίσης στη Λιβύη-το πετρέλαιο έχει φθάσει τα 112 δολάρια το βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν για το ράλι στην τιμή του «μαύρου χρυσού», με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της (πέρα από τις επισημάνσεις) για την πορεία του πληθωρισμού στην Ε.Ε., προς τα πάνω, στις εαρινές προβλέψεις που θα ανακοινώσει την 1η Μαρτίου.