Μέχρι και στο ύψος της τιμής ενός μικρού αυτοκινήτου ή με άλλα λόγια, ακόμη και στα 6.720 ευρώ για μια μονοκατοικία 100-120 τετραγωνικών χωρίς μόνωση, εκτιμάται ότι θα φτάνει έπειτα από το φθινόπωρο η συνολική ετήσια ενεργειακή δαπάνη ενός νοικοκυριού στη δυτική Μακεδονία. Την έκρηξη στο κόστος εκτιμάται ότι θα φέρει η προγραμματισμένη εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο, η οποία -σύμφωνα με το τοπικό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου – θα κάνει «ενεργειακά φτωχά» πολλά νοικοκυριά στη δυτική Μακεδονία, ακόμη και με εισοδήματα υψηλότερα του μέσου όρου της περιοχής.
Αναλυτικότερα, τα παραπάνω υποστηρίζει, σε μελέτη του, το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΔΜ), υπενθυμίζοντας ότι ένα νοικοκυριό θεωρείται ενεργειακά φτωχό, όταν δαπανά περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ υπενθυμίζει ότι η δυτική Μακεδονία είναι η ψυχρότερη περιοχή της Ελλάδας, με ανάγκες θέρμανσης 7-8 μηνών το έτος. Η θέρμανση ενός κτηρίου στη δυτική Μακεδονία, συνεχίζει, εκτιμάται ότι απαιτεί 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια, σε σχέση με εκείνη ενός ιδίου οικοδομήματος στην Αττική-Στερεά Ελλάδα, με παρόμοιες συνθήκες χρήσης και σε παρόμοιες συνθήκες δομημένου περιβάλλοντος.
Γι’Α αυτό άλλωστε, αποτελεί τη μοναδική γεωγραφική ενότητα, που εντάχθηκε στο σύνολό της στη δυσμενέστερη κλιματική ζώνη (Δ), με βάση τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).
Λαμβάνοντας υπόψη μέση ετήσια δαπάνη ηλεκτρικού 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, καθώς και ενδεικτική τιμή πετρελαίου θέρμανσης 1,4 ευρώ/λίτρο (μετά την προαναφερόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης), η συνολική ετήσια ενεργειακή δαπάνη των τυπικών νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία, με χρήση πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφώνεται αντίστοιχα ως εξής:
-Για θερμομονωμένη μονοκατοικία 100 έως 120 τ.μ: 2.800-3.920 ευρώ/έτος
-Για αμόνωτη μονοκατοικία 100 έως 120 τ.μ: 4.620-6.720 ευρώ/έτος
-Για διαμέρισμα 90 τ.μ σε θερμομονωμένη πολυκατοικία τεσσάρων έως έξι διαμερισμάτων: 1.820-2.660 ευρώ/έτος
-Για διαμέρισμα 90 τ.μ σε αμόνωτη πολυκατοικία τεσσάρων έως έξι διαμερισμάτων: 2.520-3.780 ευρώ/έτος.
Με βάση τα παραπάνω, το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά τη θέσπιση κινήτρου ενεργειακής φτώχειας στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Επίσης, τη θεσμοθέτηση κινήτρων με γεωγραφικό-κλιματολογικό προσδιορισμό σε αναλογία με τις κλιματολογικές ζώνες του ΚΕΝΑΚ, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Παράλληλα, ζητά να υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για την περιοχή, σε ό,τι αφορά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στους δύο τύπους πετρελαίου, καθώς «δεν είναι κοινωνικά δίκαιο να καλυφθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μέσω της αύξησης ενός φόρου, που επηρεάζει τελείως διαφορετικά το πορτοφόλι ενός νοικοκυριού στην Κρήτη ή την Αθήνα, σε σχέση με τη Δυτική Μακεδονία».
Προτείνει να υπάρχει ξεχωριστό ταμείο σε κάθε περιφέρεια, ως προς τους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε τα κεφάλαια αυτά να “επιστρέφουν” σε ένα ποσοστό στην περιοχή, για να χρηματοδοτούν δράσεις διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας.
Ζητά, τέλος, να δοθούν ισχυρά κίνητρα καθώς και να προωθηθούν δράσεις υποκατάστασης -με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)- του πετρελαίου θέρμανσης, ως βασικού καυσίμου θέρμανσης κτιρίων.