Ο Γενς Βάιντμαν, οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, θα τεθεί επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Μπούντεσμπανκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση.

Ο 42χρονος Βάιντμαν θα διαδεχθεί τον Άξελ Βέμπερ, ο οποίος προς γενική έκπληξη παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αποκλείνοντας έτσι τον εαυτό του από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, επέλεξε να διορίσει μια γυναίκα στο διευθυντήριο της τράπεζας: η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, ως τώρα διευθύντρια της αρχής ελέγχου του γερμανικού χρηματοπιστωτικου συστήματος (BaFin), πρόκειται να γίνει δεύτερη στην ιεραρχία της κεντρικής τράπεζας.

Ουδείς αμφέβαλλε για το διορισμό του Βάιντμαν, ο οποίος είχε εργαστεί στην Μπούντεσμπανκ πριν γίνει ο εξ απορρήτων σύμβουλος της Μέρκελ και συμμετάσχει στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 2009.

Ωστόσο η επιλογή αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, όπου εκφράζονται φόβοι πως η υπερβολικά μεγάλη εγγύτητα ανάμεσα στο νέο πρόεδρο και την εξουσία μπορεί να βλάψει την ανεξαρτησία της Μπούντεσμπανκ, η οποία συμβολίζει για τους Γερμανούς τη σταθερότητα του νομίσματος και των τιμών.