Όσοι φορολογούμενοι τα κατάφεραν και φέτος να βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να περιμένουν επιστροφή φόρου, τους συμφέρει να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου. Γιατί; Για τον απλό λόγο ότι η δήλωση που υποβάλλεται ηλεκτρονικά θα εκκαθαριστεί άμεσα και σε 15 ημέρες ο φορολογούμενος θα μπορεί να εισπράξει την επιστροφή φόρου.

Αντίθετα όσοι κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, τους συμφέρει ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής της δήλωσης, δηλαδή μέσω του ταχυδρομείου. Οι δηλώσεις αυτές εκκαθαρίζονται τελευταίες.

Σημειώνεται ότι όσοι υπολογίζουν επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωσή τους θα επανελεγχθεί από την εφορία. Αυτό σημαίνει ότι η επιταγή της εφορίας θα καθυστερήσει.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση

Η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες. Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών της επόμενης ημέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας αυτής.

Εναλλακτικά η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας (ΔΟΥ) προσωπικώς από τον φορολογούμενο ή από πρόσωπο ειδικά εξουσιοδοτημένο γι’ αυτό ή στέλνεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.

Συμφέρει η κοινή δήλωση;

Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση η δήλωση υπογράφεται και από τους δύο συζύγους. Αντίθετα, οι σύζυγοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση χωριστά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– Όταν δεν μένουν μαζί κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης.

– Όταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.

– Όταν ο ένας από τους δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Τι ισχύει για τους κηδεμόνες;

Προσέξτε ποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση:

– Ο πατέρας για τα εισοδήματα των ανήλικων παιδιών που φορολογούνται χωριστά. Αν δεν υπάρχει πατέρας ή έχει χάσει τη γονική μέριμνα, την υποχρέωση για υποβολή δήλωσης την έχει η μητέρα.

– Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή μεσεγγύησης, αντίστοιχα.

– Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση

– Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.