Στην πολυπληθέστερη χώρα στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, η λαϊκή κινητοποίηση που διαρκεί ήδη δύο εβδομάδες κινδυνεύει να κοστίσει ακριβά, την ώρα που έδιωξε τους τουρίστες, ενώ μπορεί να «κλονίσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον.
«Τουλάχιστον 310 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα κοστίζει» η λαϊκή εξέγερση στην αιγυπτιακή οικονομία, εκτιμάται από τη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ, που μείωσε την πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Αιγύπτου εφέτος, από το 5,3% στο 3,7%.
Ήδη η χώρα αυτή με πληθυσμό μεγαλύτερο από 80 εκατομμύρια γνώριζε προ κρίσεως τη φτώχεια, την ανεργία και τον έντονο πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση φιλελευθεροποίησε τελευταία την εθνική οικονομία, για να αναπτυχθεί, χωρίς όμως να μειώνονται τα χάσματα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, με ένα 40% του πληθυσμού να ζει με δύο δολάρια καθημερινά.
Ήδη, επαναλειτούργησαν τράπεζες κι επιχειρήσεις, ενώ το χρηματιστήριο του Καΐρου επαναλειτουργεί αυτήν την Κυριακή, αφού όμως μέσα σε ένα διήμερο «χάθηκαν» από την αγορά του 12 δισ. δολάρια.
Ενώ ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 6% του αιγυπτιακού ΑΕΠ (κοντά 15 εκατ. τουρίστες το ’10, με τουριστικά έσοδα 13 δισ.δολάρια), οι τουρίστες εγκατέλειψαν όπως όπως τη χώρα του Νείλου, γεγονός που αποδόθηκε στις πολυήμερες ταραχές.
Τώρα, εάν τα πράγματα δεν εξομαλυνθούν μπορεί πολλοί, που σχεδίαζαν θερινές διακοπές στην Αίγυπτο, να αλλάξουν τα σχέδιά τους.
Οι ξένοι επενδυτές, με τη σειρά τους, ανησυχούν από την διακοπή από τις αρχές της Αιγύπτου της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που κράτησε ένα πενθήμερο.
Όμιλοι όπως οι Φρανς Τελεκόμ (Γαλλία), Λουκόιλ (Ρωσία), RWE (ενέργεια, Γερμανία) έδωσαν εντολή το προσωπικό τους να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.
«Δύσκολα θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ενώ όσοι δεν αντιπροσωπεύονταν στην αγορά της Αιγύπτου, τώρα θα σκεφθούν διπλά πριν το πράξουν» παραδέχεται ο καθηγητής της οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, Ρασάντ Αμπντού.
Εξάλλου, η επικρεμάμενη απειλή η διώρυγα του Σουέζ να κλείσει, αφήνοντας χωρίς ναυτιλιακό πέρασμα και τη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα κι υποχρεώνοντας τα πλοία να περιπλέουν την Αφρική -η διώρυγα απέφερε 4,7 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο τη διετία ’08-’09-, εκτόξευσε πολύ κοντά στα 100 δολάρια και την τιμή του βαρελιού των 159 λίτρων αργού πετρελαίου, άμεσης παράδοσης.
Σύμφωνα με την Κάριν Μπέργκερ, τη διευθύντρια γιά τις αγορές του ασφαλιστή των επενδύσεων, Έουλερ Ερμές, θεωρεί μάλλον απίθανο να κλείσει η διώρυγα που θα σταθεί, όπως πιστεύει, αρωγός στα σχέδια αναθέρμανσης της αιγυπτιακής οικονομίας ώστε να ανακάμψει. Όμως, η Μπέργκερ προβλέπει η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Αίγυπτο να κάνει από 6 έως και 12 μήνες για να αποκατασταθεί, «εφόσον, όμως, προηγηθεί η σταθερότητα στο πολιτικό πεδίο».