Πρόβλημα στην αγορά του χρυσού δημιουργούν οι κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η τιμή του απογειώνεται μετά τις μαζικές αγορές που πραγματοποιούν ρώσοι πολίτες.
Συγκεκριμένα, η τιμή του εκτινάχθηκε κατά 28% το 2024 και έχει ήδη αυξηθεί κατά 10% μέχρι στιγμής το 2025, ενώ την Τετάρτη σημείωσε άλμα περίπου 1%, με την ουγγιά να κοστίζει 2.902 δολάρια. Το Markets Insider έγραψε πως οι αγορές πραγματοποιούνται, κυρίως, από πολίτες και όχι από το ρωσικό κράτος, το οποίο μέχρι το 2022 ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού στον κόσμο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μόσχα στηρίζει τις παραπάνω επενδύσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και την ιστορική υποχώρηση που βιώνει το ρούβλι. Η παραπάνω στρατηγική αποδίδει, καθώς η Ρωσία πουλάει στους Ρώσους εκατοντάδες τόνους χρυσού που εξορύσσει και η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αποθηκεύει τα ρούβλια που εισπράττονται, ευελπιστώντας να ελέγξει την κυκλοφορία τους.
Παράλληλα, εκτινάσσει την τιμή του, τη στιγμή που οι παγκόσμιες αγορές επενδύουν μαζικά στον χρυσό, ειδικά δυτικά κράτη, όπως η Πολωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί να υποτιμήσει τα νομίσματα των αντίπαλων κρατών, ώστε η Μόσχα να σώσει το δικό της.
«Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και έχει συχνά ζήτηση εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και γεωπολιτικών εντάσεων» σημείωσε το Insider, τονίζοντας ότι η παγκόσμια ζήτησή του αναμένεται να αυξηθεί.
Τα κατά της ρωσικής στρατηγικής
Κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα προκαλούσαν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, η ρωσική οικονομία αντέχει και αναπτύσσεται, με διάφορα τεχνάσματα και στρατηγικές. Εντούτοις, υπάρχει ένα πρόβλημα που θα φανεί μόνο σε βάθος χρόνου, με βάση τους ειδικούς, και αφορά στην αξία του ρωσικού νομίσματος.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία εφαρμόζει μια πολεμική οικονομία, μετατρέποντας τον πόλεμο σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και οικονομικές συναλλαγές.
Το ρούβλι, όμως, συνεχίζει να υποχωρεί και πλέον γίνεται δεκτό σε όλο και λιγότερες αγορές, αφού το κυνηγούν οι Δυτικοί για να το εκτοπίσουν. Αν η Ρωσία, λοιπόν, δεν αποκαταστήσει την αξία του νομίσματός της, θα μπορούσε να υποστεί στο μέλλον τα προβλήματα που αποφεύγει τόσο καιρό.
Ενδεικτικά, η ρωσική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός της χώρας το 2024 ήταν 9,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022, και πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκε τις πρώτες εβδομάδες του 2025.
Η κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει καταστήσει την αγορά χρυσού μια ελκυστική εναλλακτική λύση, αλλά έχει παραγκωνίσει το ρούβλι, το οποίο αποφεύγουν αρκετοί επιχειρηματίες, ακόμα και όσοι δεν σχετίζονται με τη Μόσχα, πόσω μάλλον με τον πόλεμο που διεξάγει.
Ποιες χώρες έχουν απόθεμα
Η ιστοσελίδα CEOWORLD MAGAZINE παρουσίασε πρόσφατα τις χώρες που διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού και στην πρώτη 20άδα, οι 12 χώρες ανήκουν επίσημα στο αντι-ρωσικό μπλοκ.
Εντούτοις, προστίθενται στη λίστα αρκετά κράτη που συνεργάζονται/στηρίζουν τη Ρωσία (π.χ. Ουγγαρία) ή επιδιώκουν ουδέτερη θέση, ώστε να κερδίζουν και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (π.χ. Ινδία, Τουρκία).
Ακολουθούν οι 20 χώρες με το μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού για το 2025:
- ΗΠΑ
2. Γερμανία
3. Ιταλία
4. Γαλλία
5. Ρωσία
6. Κίνα
7. Ελβετία
8. Ινδία
9. Ιαπωνία
10. Ολλανδία
11. Τουρκία
12. Ταϊβάν
13. Πολωνία
14. Πορτογαλία
15. Ουζμπεκιστάν
16. Σαουδική Αραβία
17. Ηνωμένο Βασίλειο
18. Καζακστάν
19. Λίβανος
20. Ισπανία