Οι λάτρεις του καφέ μπορεί σύντομα να δουν την πρωινή τους απόλαυση να γίνεται ακόμα πιο ακριβή, καθώς η τιμή του καφέ στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη, η τιμή για τους κόκκους Arabica, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, ξεπέρασε τα 3,44 δολάρια ανά λίβρα, έχοντας κάνει άλμα πάνω από 80% φέτος. Το κόστος του Robusta, εντωμεταξύ, έπιασε νέο υψηλό τον Σεπτέμβριο.
Όλα αυτά καθώς οι έμποροι καφέ αναμένουν ότι οι σοδειές θα συρρικνωθούν, αφού οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο, η Βραζιλία και το Βιετνάμ, επλήγησαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες με τη ζήτηση να αυξάνεται. Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BBC ότι οι εταιρείες καφέ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις τιμές το νέο έτος.
Ενώ τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα καφεκοπτεία ήταν σε θέση να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών για να κρατήσουν τους πελάτες ευχαριστημένους και να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς, φαίνεται ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με τον Vinh Nguyen, διευθύνοντα σύμβουλο της Tuan Loc Commodities.
«Πολλοί σκέφτονται να αυξήσουν τις τιμές τους στα σούπερ μάρκετ, το πρώτο τρίμηνο, του 2025» είπε ο Nguyen.
«Εταιρείες όπως η JDE Peet (Douwe Egberts), η Nestlé και άλλες έχουν μέχρι τώρα απορροφήσει τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών» διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο ιταλικός όμιλος Lavazza δήλωσε ότι είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς του και να μην μετακυλήσει το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών στους πελάτες, αλλά η άνοδος των τιμών του καφέ τελικά τον ανάγκασε. «Η ποιότητα είναι υψίστης σημασίας για εμάς και αποτελούσε πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο του συμβολαίου εμπιστοσύνης μας με τους καταναλωτές», δήλωσε η εταιρεία στο BBC. «Για εμάς, αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πολύ υψηλό κόστος. Έτσι, αναγκαστήκαμε να προσαρμόσουμε τις τιμές».
Ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις
Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ για την τιμή του καφέ σημειώθηκε το 1977 μετά τις ασυνήθιστες χιονοπτώσεις που κατέστρεψαν τις φυτείες στη Βραζιλία. «Οι ανησυχίες για τη σοδειά του 2025 στη Βραζιλία είναι ο κύριος οδηγός», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank. «Η χώρα βίωσε τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τους φόβους ότι η σοδειά θα μπορούσε να καταστραφεί».
Δεν είναι μόνο οι φυτείες καφέ της Βραζιλίας, οι οποίες παράγουν κυρίως κόκκους Arabica, που έχουν πληγεί από τις κακές καιρικές συνθήκες. Οι προμήθειες Robusta πρόκειται επίσης να συρρικνωθούν, αφού οι φυτείες στο Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αυτής της ποικιλίας, αντιμετώπισαν επίσης ξηρασία και έντονες βροχοπτώσεις.
Ο καφές είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως σε όγκο, μετά το αργό πετρέλαιο, και η δημοτικότητά του αυξάνεται. Για παράδειγμα, η κατανάλωση στην Κίνα έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.
«Η ζήτηση για το εμπόρευμα παραμένει υψηλή, ενώ τα αποθέματα που διατηρούν οι παραγωγοί φέρονται να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η Fernanda Okada, αναλύτρια τιμών καφέ στην S&P Global Commodity Insights. «Η ανοδική τάση στις τιμές του καφέ αναμένεται να διατηρηθεί για αρκετό καιρό», πρόσθεσε.