Μία ακόμη κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης του τραπεζικού κόστους για τους πολίτες παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για την αύξηση του ποσού που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες χωρίς χρεώσεις μέσω IRIS, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.000 ευρώ.

Αν και επισήμως φαίνεται η κίνηση αυτή να εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του τραπεζικού ανταγωνισμού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των παραινέσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς τις τράπεζες, φαίνεται να σχετίζεται με την ενόχληση που υπάρχει στην κυβέρνηση από τις υψηλές προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συνήθεις συναλλαγές των πολιτών.

Ο τομέας των προμηθειών είναι το πρώτο πεδίο παρέμβασης, με την επέκταση του ορίου πληρωμών μέσω IRIS κατά 500 ευρώ για πληρωμές από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή η κίνηση αποτελεί το πρώτο βήμα, με την πρόθεση να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις. Σε δεύτερο χρόνο, θα επιχειρηθεί η αύξηση της ροής χρήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου μέσω IRIS, μεταξύ της ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα Πληρωμών και των τραπεζών, κάτι που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στις συναλλαγές του καθημερινού καταναλωτή. Η απόφαση αυτή αυξάνει το όριο για τις ημερήσιες πληρωμές μέσω IRIS σε 1.000 ευρώ, με 500 ευρώ να αφορούν πληρωμές μεταξύ φυσικών προσώπων (IRIS P2P) και 500 ευρώ πληρωμές από φυσικά πρόσωπα προς επιχειρήσεις (IRIS P2B), χωρίς καμία προμήθεια για τον καταναλωτή και με μικρή προμήθεια για τους εμπόρους, που κυμαίνεται από 0,3% έως 0,5%.

Η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές και συναλλαγές σε πιο προσιτές τιμές, χωρίς τις υψηλές προμήθειες που συνήθως επιβάλλονται σε άλλες τραπεζικές υπηρεσίες, όπως οι πληρωμές μέσω κάρτας. Η προμήθεια για τις πληρωμές με κάρτα κυμαίνεται συνήθως από 1% έως 1,5%, ενώ το νέο σύστημα μέσω IRIS παρέχει σαφώς πιο συμφέρουσες χρεώσεις.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΣ Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν οι τράπεζες (με ποσοστό 72%) και η Τράπεζα της Ελλάδος (με ποσοστό 28%). Οι υπεύθυνοι της ΔΙΑΣ προχώρησαν στη συμφωνία αυτή αφού διασφάλισαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων όπως το ξέπλυμα χρημάτων και η φοροδιαφυγή. Επίσης, αποφασίστηκε η ανάπτυξη μηχανισμών για την προστασία των καταναλωτών σε περιπτώσεις αμφισβήτησης πληρωμών, π.χ., όταν οι καταναλωτές επιστρέφουν προϊόντα ή ακυρώνουν υπηρεσίες και απαιτούν επιστροφή χρημάτων. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση της επέκτασης του ορίου πληρωμών μέσω IRIS αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Αυτή η παρέμβαση αναμένεται να αποτελέσει μία σημαντική ενίσχυση για τη διαφάνεια και τη μείωση του κόστους των καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον τραπεζικό τομέα. Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις για τη μείωση των προμηθειών και την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία και να προστατευτούν οι καταναλωτές από υπερβολικές χρεώσεις. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διασφαλιστεί η μείωση των προμηθειών για τις τραπεζικές συναλλαγές και για άλλες υπηρεσίες που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι οι παρεμβάσεις που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα εξειδικευθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τους τραπεζίτες, πιθανότατα την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Οι τράπεζες, όπως είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, βρίσκονται σε θέση να ανταγωνιστούν νέες τράπεζες και Fintech εταιρείες (neobanks) και εργάζονται προς την κατεύθυνση να μειώσουν τις χρεώσεις, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά. Με αυτή την κίνηση, σκοπεύουν να προσφέρουν στους πελάτες τους πακέτα συναλλαγών με ενιαία χρέωση, ώστε να μειωθούν τα κόστη για τους καταναλωτές και να διευκολυνθούν οι καθημερινές συναλλαγές, όπως καταθέσεις, αναλήψεις και πληρωμές.

Παράλληλα, ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι τράπεζες είναι οι προμήθειες στα εμβάσματα, που παραμένουν υψηλότερες στις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Αναμένονται κινήσεις προς μείωση αυτών των χρεώσεων, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τον τραπεζικό τομέα.