Στην ψηφιακή εποχή πέρασαν πάνω από 85.000 συναλλαγές με την εφαρμογή του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής. Με την νέα διαδικασία που εφαρμόζεται από 1η Δεκεμβρίου 2024 η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Ψηφιακό τέλος συναλλαγής, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα που αφορά. Περιλαμβάνει τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα αναφοράς και την οικονομική τους αξία.

Με έναν οδηγό ερωτήσεων – απαντήσεων, η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει το νέο τοπίο και καθορίζει τα βήματα για την υποβολή της δήλωσης και απόδοσης του ψηφιακού τέλους συναλλαγής.

Ηλεκτρονικές πληρωμές
  1. Μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω της υπηρεσίας myAADE;

Α Ναι. Μπορείτε να υποβάλλετε εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικής χρήσης από 01-12-2024 και μετά.

  1. Μπορώ να υποβάλλω τροποποιητικές δηλώσεις;

Ναι. Οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής υποχρεωτικά.

  1. Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης; Ναι. Μετά την Οριστική υποβολή της δήλωσης το ποσό της δήλωσης βεβαιώνεται. Η δυνατότητα διόρθωσης μπορεί να γίνει άμεσα την ίδια ημέρα.
  2. Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση θεωρείται και παραληφθείσα; Μια δήλωση θεωρείται παραληφθείσα, μετά την οριστική υποβολή της.
  3. Πότε υποβάλλεται η Δήλωση απόδοσης του Ψηφιακού τέλους συναλλαγής; Προθεσμία υποβολής δήλωσης και απόδοσης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης ή της συναλλαγής.
  4. Η υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων απόδοσης του Ψηφιακού τέλους συναλλαγής, είναι πλέον υποχρεωτική με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας; Ναι. Η υποβολή δήλωσης μέσω myAADE είναι υποχρεωτική (εμπρόθεσμες-εκπρόθεσμες).
  5. Πώς γίνεται η υποβολή των αρχικών δηλώσεων στην εφαρμογή;

Στην αρχική οθόνη της δήλωσης μπορείτε να δείτε τα στοιχεία του μητρώου που είναι καταχωρημένα στην ΑΑΔΕ, καθώς και τις υποβληθείσες δηλώσεις που έχετε κάνει για τη συγκεκριμένη φορολογία.

Πρώτο βήμα: Υποβολή δήλωσης και επιλέγετε εάν θέλετε να υποβάλλετε για τον εαυτό σας ή σαν νόμιμος εκπρόσωπος.

Δεύτερο βήμα: Επιλέγετε από την περιοδικότητα δήλωσης ετήσια ή μηνιαία, έτος, και τον μήνα. Η ετήσια δήλωση, αφορά μόνο τρεχούμενο δοσοληπτικό λογαριασμό. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις, η υποχρέωση υποβολής είναι μηνιαία.

Τρίτο βήμα: Για να ξεκινήσετε την διαδικασία υποβολής θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο «+».

Τέταρτο βήμα: Υποχρεωτική η συμπλήρωση των στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου. Εάν είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν διαθέτει ΑΦΜ, καταχωρείτε τα υποχρεωτικά πεδία, αφού πρώτα απενεργοποιήσετε το πλήκτρο: « Δήλωση ΑΦΜ». Εάν είναι νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με έδρα στην αλλοδαπή και δεν διαθέτει ΑΦΜ, καταχωρείτε τα υποχρεωτικά πεδία, αφού πρώτα ενεργοποιήσετε το πλήκτρο: «Νομικό Πρόσωπο».

Πέμπτο βήμα: Το επόμενο υποχρεωτικό βήμα είναι η επιλογή της κατηγορίας του Ψηφιακού τέλους συναλλαγής:

  1. Δάνεια
  2. Τρεχούμενος δοσοληπτικός λογαριασμός
  3. Καταθέσεις και αναλήψεις
  4. Πώληση κινητού πράγματος ή άυλου αγαθού
  5. Μεταβίβαση επιχείρησης
  6. Διανομή κληρονομίας, κληροδοτήματος και εν γένει κοινής περιουσίας
  7. Λοιπές συμβάσεις
  8. Συμβιβασμός
  9. Αποζημιώσεις
  10. Τόκοι υπερημερίας και νόμιμοι τόκοι
  11. Τραπεζικές επιταγές
  12. Συνδρομές καταβαλλόμενες σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια, Επαγγελματικούς Συλλόγους και Σωματεία
  13. Έπαθλα και βραβεία
  14. Μισθώσεις ακινήτων με αντισυμβαλλόμενο το Δημόσιο ή Φορέα Γενικής Κυβέρνησης
  15. Αποζημιώσεις καταβαλλόμενες από και προς το Δημόσιο και Φορείς του Δημόσιου Τομέα
  16. Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ή Φορείς του Δημόσιου Τομέα
  17. Αμοιβή Δημοσίου και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης για παροχή υπηρεσίας
  18. Συναλλαγές που διενεργούνται σε κτηματολογικά γραφεία
  19. Παρεπόμενο σύμφωνο

Έκτο βήμα: Στη συνέχεια δηλώνετε τη δραστηριότητα, εάν είναι:

  • επιχειρηματική
  • μη επιχειρηματική

Έβδομο βήμα: Από την παραπάνω επιλογή που θα δηλώσετε θα εμφανιστούν και οι υποκατηγορίες με τις αντίστοιχες πράξεις για να επιλέξετε.

Όγδοο βήμα: Στη συνέχεια, την ιδιότητα υποχρέωσης για την υποβολή της δήλωσης.

Ένατο βήμα: Υποχρεωτικά πεδία για την υποβολή της δήλωσης είναι και τα παρακάτω στοιχεία: «Αριθμός συναλλαγής», «Ημερομηνία συναλλαγής».

Δέκατο – τελευταίο βήμα: Καταχωρείτε το ποσόν που υπόκειται στο τέλος. Tο τέλος προς απόδοση υπολογίζεται από την υπηρεσία. Αποθηκεύετε την καταχώρησή σας με το πλήκτρο «Αποθήκευση». Εάν θέλετε να συνεχίσετε και με άλλες πράξεις, επιλέγετε το πλήκτρο «+Αποθήκευση και Προσθήκη». Για την οριστική υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο «Υποβολή».

  1. Μπορώ να αποθηκεύσω την δήλωση και να την οριστικοποιήσω αργότερα;

Ναι. Ο χρήστης μπορεί, από την αρχή που θα δημιουργήσει μία δήλωση, να την αποθηκεύει προσωρινά, σε οποιοδήποτε στάδιο πριν την υποβολή της, αφού έχουν καταχωρηθεί τα υποχρεωτικά πεδία της δήλωσης. Στη συνέχεια, μπορεί να την τροποποιεί και να την υποβάλει αργότερα.

  1. Πώς γίνεται η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων στην εφαρμογή;

Κάνετε επιλογή την δήλωση που θέλετε να τροποποιήσετε και σας εμφανίζεται το ποσό που έχετε υποβάλλει με την αρχική. Υπάρχουν δύο δυνατότητες για την τροποποίηση:

α) να διαγράψετε την εγγραφή πατώντας το πορτοκαλί κουμπί με τον κάδο

β) να την διορθώσετε πατώντας το μπλε κουμπί με τον στυλό

Η τροποποιητική δήλωση θα έχει σαν αποτέλεσμα ή επιπλέον βεβαίωση ή διαγραφή βεβαίωσης.

Όταν η τροποποίηση επιφέρει μείωση του ποσού που έχει υποβληθεί με την αρχική σας δήλωση, για να ολοκληρωθεί η υποβολή, υποχρεωτικό πεδίο είναι η επισυνάψη των δικαιολογητικών για να ελεγχθούν από την υπηρεσία.

Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την δήλωση.

  1. Υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης πολλών πράξεων στην εφαρμογή;

Με το πλήκτρο «+ Αποθήκευση και Προσθήκη» μπορείτε να καταχωρήσετε όσες πράξεις επιθυμείτε, δεν υπάρχει περιορισμός. Υπάρχει και δυνατότητα επισύναψης αρχείου ανά πράξη, επιλέγοντας το πλήκτρο «Συνημμένα».