Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας υποχωρούν, έστω και με χαμηλό ρυθμό, ενώ οι μέσες τιμές αυξάνονται σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα υποχωρεί κατά 1,5% στο 9μηνο, ενώ η μέση τιμή δωματίου (ADR) αυξάνεται κατά 8,1% για το ίδιο διάστημα.

Στην Ευρώπη, οι τάσεις είναι μεικτές, αλλά φαίνεται ότι στις πόλεις που είναι άμεσα ανταγωνιστικές με την Αθήνα οι πληρότητες έχουν αυξηθεί, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις. Ορισμένες πόλεις παρουσίασαν έντονες αυξήσεις, ενώ σε άλλες καταγράφηκαν πτώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, η πληρότητα των ξενοδοχείων καταγράφει για πέμπτο συνεχόμενο μήνα μείωση. Στις άλλες μεσογειακές πόλεις, οι τάσεις είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη παρουσίασε πτώση της πληρότητας κατά 1,4%, ενώ η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη παρουσίασαν αύξηση 2,5% και 5,5% αντίστοιχα.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 8,1% στη μέση τιμή δωματίου (ADR) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023, ενώ η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν μείωση 8,3% και 3,8%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις 19,5% και 18,9% στις μέσες τιμές δωματίου.

Reception ξενοδοχείου

Στο 9μηνο του 2024, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας αυξήθηκε κατά 1,5%, ενώ οι άλλες μεγάλες πόλεις της Μεσογείου παρουσίασαν διαφορετικές τάσεις. Η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 8,9% στη μέση τιμή δωματίου, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τη Μαδρίτη, που κατέγραψε αύξηση 16,3%, και τη Βαρκελώνη, που παρουσίασε άνοδο 9,5%. Στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη, η μέση τιμή δωματίου μειώθηκε, ενώ η Αθήνα υπερτερεί από τις υπόλοιπες πόλεις όσον αφορά την πληρότητα, με τη Βαρκελώνη να ξεπερνά την Αθήνα στην κατηγορία αυτή.

Η συνεχής αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην Αθήνα θέτει σοβαρά ζητήματα για την ετοιμότητα της πόλης να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες. Παρά την υπερβολική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων, οι υποδομές της πόλης, όπως το δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και οι οδικές υποδομές, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται πλήρως στη ζήτηση. Είναι επίσης ασαφές εάν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών λαμβάνονται υπόψη στις στρατηγικές σχεδιασμού της πόλης για το μέλλον.

Η συνεργασία μεταξύ κρατικών, τοπικών και επιστημονικών φορέων κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα συνολικό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της πόλης, το οποίο να λαμβάνει υπόψη την ταχεία ανάπτυξη της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου. Οι μελέτες που εκπονούνται από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηνών σχετικά με τη «φέρουσα ικανότητα» του προορισμού αναμένεται να καταδείξουν τη σημασία της συνεχιζόμενης βελτίωσης και προσαρμογής των υποδομών στις σύγχρονες ανάγκες.

Η ενίσχυση των υποδομών είναι αναγκαία, καθώς οι πόλεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πιέσεις από την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους σεισμούς, τη λειψυδρία και την παλαιότητα των υποδομών τους. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί τη λήψη αποφάσεων που προάγουν τον ποιοτικό τουρισμό, με σεβασμό για το βιώσιμο μέλλον της πόλης και την ευημερία των κατοίκων της.