Για τη φορολογία στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και ατην Ευρώπη απάντησε -μεταξύ άλλων- ο «αρχιτέκτονας» του διεθνούς ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές εταιρείες, Πασκάλ Σεν Αμάν, πρώην επικεφαλής φορολογίας του ΟΟΣΑ.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ο Πασκάλ Σεν Αμάν αναφέρθηκε ονομαστικά στον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, μιλώντας για «τεράστια αλλαγή που ήταν καλή για την οικονομία».
Συγκεκριμένα σημείωσε μιλώντας στο Euronews: «Η Ελλάδα έχει περάσει από τεράστιες αλλαγές. Έρχομαι στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως τουρίστας, όπως πολλοί Γάλλοι. Μπορώ να σας πω ότι πριν από 20 χρόνια ήταν καθαρά μια οικονομία μετρητών. Δεν είναι πια έτσι. Σχεδόν οπουδήποτε μπορείτε να πληρώσετε όχι μόνο με μετρητά, παίρνετε αποδείξεις. Και αυτή είναι μια μεγάλη μεταμόρφωση.
Νομίζω ότι η φορολογική διοίκηση, ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, o Γιώργος Πιτσιλής, έκανε μια τεράστια αλλαγή, η οποία ήταν καλή για την οικονομία, γιατί αν κάποιοι δεν πληρώνουν τους φόρους, κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν. Και αυτό είναι άδικο. Οπότε το να φέρουμε την οικονομία στον επίσημο τομέα ήταν ένα τεράστιο έργο. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να χαλαρώσετε σε αυτό το μέτωπο. Και τώρα η φορολογική διοίκηση έχει νέους τρόπους εκσυγχρονισμού. Αυτό είναι που αποκαλούμε φορολογική διοίκηση 3.0, είναι ένας τρόπος για την ενσωμάτωση της συμμόρφωσης απευθείας μέσω των εφαρμογών. Ξέρω ότι η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση όπως και πολλές άλλες φορολογικές διοικήσεις. Αυτή είναι μια καλή πορεία».
Αναφερόμενος στον διεθνή φόρο 15% για τις πολυεθνικές σημείωσε: «Πράγματι, το 2021, υπήρχαν 140 χώρες που συμφώνησαν ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν θα πρέπει πλέον να είναι σε θέση να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Αποφασίστηκε ότι φόρος κάτω από το 15% δεν ήταν αποδεκτός. Η συμφωνία έγινε κι αυτή η συμφωνία σήμερα είναι σε ισχύ και όλες οι πολυεθνικές εταιρείες θα υπαχθούν σε αυτόν τον ελάχιστο φόρο. Μπορείτε να πείτε ότι οι ΗΠΑ δεν τον εφαρμόζουν, ότι η Κίνα δεν τον εφαρμόζει, αλλά έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που οι αμερικανικές εταιρείες και οι κινεζικές εταιρείες θα υπόκειται σε αυτό τον ελάχιστο φόρο στην Ευρώπη. Άρα ναι, λειτουργεί.
Υπάρχει ένα πράγμα στη συμφωνία, το οποίο δεν εφαρμόζεται. Αφορά στον τρόπο φορολόγησης των ψηφιακών εταιρειών. Εταιρείες όπως η Apple και η Google. Αυτό ήταν μέρος της μεταρρύθμισης. Είπαμε ότι θα πρέπει να φορολογούνται σε μια χώρα ακόμη και αν εκεί δεν έχουν φυσική παρουσία και αυτό το κομμάτι δεν έχει εφαρμοστεί. Οπότε θα δούμε τι θα συμβεί».
Για το πώς θα επηρεάσουν οι εκλογές των ΗΠΑ τη φορολογική πολιτική της χώρας, σχολίασε: «Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι ΗΠΑ μπορούν να τυπώσουν δολάρια. Οπότε μπορούν να έχουν όποιο χρέος θέλουν. Προς το παρόν, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι μια χαρά. Έτσι δεν είναι πολύ υπεύθυνοι από δημοσιονομική άποψη. Ο Τραμπ το 2017 έκανε μια μεταρρύθμιση με πολλές φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και αυτές οι φοροελαφρύνσεις λήγουν το 2026. Θα δούμε τι θα συμβεί είτε εκλεγεί ο Τραμπ είτε η κυρία Χάρις. Αλλά οι ΗΠΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να εισπράξουν περισσότερους φόρους. Δεν έχουν ΦΠΑ. Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην άμεση φορολογία, όπως οι φόροι στα εταιρικά κέρδη ή ο φόρος εισοδήματος».
Ερωτηθείς σχετικά με την Ευρώπη, ανέφερε: «Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ διαφορετικοί συντελεστές. Η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στη φορολογία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη έχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο φόρων σε σχέση με το ΑΕΠ. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θέλετε να στηρίξετε κοινωνικά; Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει ένα ισχυρό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο δικαιολογεί αρκετά υψηλούς φόρους».
Στο ίδιο ερώτημα για την Ελλάδα τόνισε: «Η Ελλάδα έχει ποσοστό φορολογίας λίγο πάνω από 40% σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο την τοποθετεί πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Έχετε μια μεγάλη κοινωνική οικονομία. Είχατε μείνει πίσω για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αγώνα για να μαζέψετε τους φόρους με εκτεταμένη φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή. Και είδαμε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει το επίπεδο φορολογίας προωθώντας παράλληλα επενδύσεις. Αυτή είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Αλλά και πάλι, ο αγώνας κατά της φορολογικής απάτης, όπου η χώρα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, πρέπει να συνεχιστεί, αν θέλετε να συντηρήσετε την οικονομία».