Ευοίωνες εμφανίζονται οι προοπτικές για την αγορά των εμπορικών ακινήτων για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον την προσεχή 5ετία, συνεχίζοντας την τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι επενδυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους, κυρίως σε γραφεία και τουριστικά ακίνητα, τα οποία αποτελούν την καρδιά της ζήτησης και επιβεβαιώνουν το ισχυρό ενδιαφέρον που παρατηρείται από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Σύμφωνα με την Κορίνα Σαΐα, διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από το 2019, ενώ η ζήτηση παραμένει εξαιρετικά δυναμική, κυρίως για σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια. Με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, οι τιμές για γραφεία στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 47,3%, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής κατέγραψαν εξίσου σημαντικές αυξήσεις: στα ανατολικά προάστια κατά 40,6%, στα νότια προάστια κατά 49,9% και στη δυτική Αθήνα κατά 33,3%.

Παράλληλα, η αγορά αποθηκευτικών χώρων ακολουθεί ανοδική πορεία, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 45,7% στο κέντρο, 52% στα ανατολικά προάστια, 39,3% στα νότια προάστια και 28,4% στα δυτικά. Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν την αυξανόμενη ανάγκη για βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς.

Σε απόλυτα νούμερα, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο για εμπορικούς χώρους σημείωσε σημαντική αύξηση την τελευταία πενταετία: από 8 ευρώ το τετραγωνικό στο κέντρο της Αθήνας το 2019, έφτασε τα 10,4 ευρώ το 2024, ενώ αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα προάστια – με τα ανατολικά να αυξάνονται από 5 ευρώ σε 7,7 ευρώ, τα νότια από 7,8 ευρώ σε 10,7 ευρώ και τη δυτική Αθήνα από 5,4 ευρώ σε 7,6 ευρώ. Αυτές οι αυξήσεις αποτελούν απόδειξη της αυξανόμενης αξίας των ακινήτων στην περιοχή και αναδεικνύουν τη ζήτηση για ποιοτικούς χώρους με καλή πρόσβαση.

Οι νέες τάσεις στην αγορά

Μια σημαντική τάση που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά είναι η υιοθέτηση «έξυπνων» κτιρίων, που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες και αυτοματισμούς με στόχο την ενεργειακή αποδοτικότητα και την άνεση των χρηστών. Η παγκόσμια αξία της αγοράς έξυπνων κτιρίων αναμένεται να φτάσει τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυναμική αυτού του τομέα και την επιρροή του και στην ελληνική αγορά.

Τα έξυπνα κτίρια χρησιμοποιούν τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) για τον έλεγχο του φωτισμού, της ασφάλειας, της θέρμανσης, του εξαερισμού και του κλιματισμού, προσφέροντας έτσι υψηλότερα επίπεδα άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας στους χρήστες.

Μια άλλη ανερχόμενη τάση είναι η κατασκευή έργων μικτής χρήσης. Αυτά τα ακίνητα, που συνδυάζουν πολλαπλές χρήσεις – όπως κατοικίες, γραφεία, εμπορικούς χώρους και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, σε ενιαία κτίρια ή συγκροτήματα – αποτελούν ελκυστική επιλογή τόσο για επενδυτές όσο και για τους ενοίκους. Η δημοτικότητα αυτών των έργων αυξάνεται, καθώς συμβάλλουν στη δημιουργία ζωντανών κοινοτήτων, προσφέροντας ταυτόχρονα σταθερή ταμειακή ροή, χαμηλά ποσοστά κενών και μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Με την προσφορά διαφορετικών ενοικιαστών και χρήσεων σε ένα ενιαίο συγκρότημα, οι επενδυτές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να εξασφαλίσουν ευελιξία στην εκμετάλλευση των ακινήτων τους.

Η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα, λοιπόν, παρουσιάζει σημάδια σημαντικής ανάπτυξης, που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές αναζητούν βιώσιμες λύσεις και επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Με τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο των γραφείων, των αποθηκευτικών χώρων και των έξυπνων κτιρίων, η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον, προσφέροντας ευκαιρίες τόσο στους ντόπιους όσο και στους ξένους επενδυτές.