Η Starbucks ανέστειλε τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2025, καθώς ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα που έδειξαν μείωση των εσόδων και απότομη πτώση των τριμηνιαίων κερδών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα είναι τα πρώτα υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Νίκολ, ο οποίος ανέλαβε τη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Οι παγκόσμιες συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, καθώς οι συναλλαγές στα καταστήματά της στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10%. Τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 3% σε 9,1 δισ. δολάρια το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο και τα κέρδη μειώθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση, σε επίπεδο μεριδίου ανά μετοχή.

Όπως αναφέρουν οι FT, τα καταστήματα της Starbucks έχουν αποδυναμωθεί επειδή οι πελάτες δυσφορούν με τις τιμές των προϊόντων της και τις μεγάλες ουρές κατά τις ώρες αιχμής στα καταστήματα. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης σκληρό ανταγωνισμό στην Κίνα, μια αγορά κομβικής σημασίας για την ανάπτυξή της.

«Δεδομένης της μετάβασης του CEO της εταιρείας σε συνδυασμό με την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης, η καθοδήγηση θα ανασταλεί για ολόκληρο το οικονομικό έτος 2025», το οποίο μόλις ξεκίνησε, ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία απομάκρυνε τον Αύγουστο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και προσέλαβε τον Νίκολ, στον οποίο έχει πιστωθεί η επιτυχία της αλυσίδας burrito Chipotle Mexican Grill. Ο ίδιος έθεσε ως όραμα να αποκαταστήσει τη ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα Starbucks στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της, λέγοντας ότι θα επικεντρωθεί πρώτα στα καταστήματα της αλυσίδας στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος βασικός μισθός του Νίκολ, σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, αγγίζει τα 1,6 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, δικαιούται να λάβει ένα μπόνους που σχετίζεται με την απόδοση της εταιρείας, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 7,2 εκατ. δολάρια, ενώ θα λαμβάνει έως και 23 εκατ. δολάρια ετησίως σε μετοχές της Starbucks.