Οι πτωχεύσεις που κατατέθηκαν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, εξαιρουμένων των επιπέδων της πανδημίας, καταγράφοντας περισσότερες από 500 πτωχεύσεις μέσα σε έναν χρόνο.

Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος έσπασαν ρεκόρ 4ετίας με 59 και 63 πτωχεύσεις αντίστοιχα, αναφέρουν οι αναλυτές της Kobeissi Letter που συγκέντρωσαν τα στοιχεία. Συνολικά 512 μεγάλες εταιρείες έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης από την αρχή του έτους. Πλέον, μέχρι να κλείσει το έτος, αν πτωχεύσουν άλλες 6 εταιρείες ο συνολικός αριθμός θα φθάσει τα επίπεδα πτώχευσης που παρατηρήθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Τρεις περιπτώσεις που καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο αφορούσαν εταιρείες που χρωστούσαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών. Οι εταιρείες αυτές περιλάμβαναν την Big Lots, την Wheel Pros αλλά και την Tupperware. Η εταιρεία εδώ και χρόνια προειδοποιούσε σχετικά με τις προοπτικές της και τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε το σχέδιο για κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου που είχε στις ΗΠΑ το οποίο περιλάμβανε και απόλυση των σχεδόν 150 εργαζόμενων.

H αίτηση πτώχευσης ήρθε μετά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Tupperware και των δανειστών της για τον τρόπο διαχείρισης του χρέους ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kobeissi Letter, 14 εταιρείες με έδρα την Καλιφόρνια αποτέλεσαν πάνω από το 20% του συνόλου των αιτήσεων για πτώχευση τον Απρίλιο. Η Νέα Υόρκη κατέγραψε 8, ακολουθούμενη από έξι εταιρείες από το Τέξας και τη Φλόριντα. Η Αριζόνα κατέγραψε τρεις πτωχεύσεις.

Άκρως απαισιόδοξοι οι αμερικανοί καταναλωτές

Οι προσδοκίες των Αμερικανών για την οικονομική τους κατάσταση τα επόμενα 5 χρόνια έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και η ανεργία έχει αυξηθεί.

Ταυτόχρονα, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν υποχώρησε σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τα τελευταία 60 χρόνια, τέτοια επίπεδα έχουν παρατηρηθεί μόνο σε ύφεση, σχολιάζουν οι αναλυτές σημειώνοντας ότι οι «καταναλωτές θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε ύφεση».

Ο τομέας που χτυπήθηκε περισσότερο

Τα προϊόντα που προορίζονται για άμεση χρήση από τους αγοραστές, δηλαδή ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών εμφάνισε τις περισσότερες αιτήσεις πτώχευσης, με 81 εταιρείες να πτωχεύουν.

Ο βιομηχανικός τομέας ακολουθεί με 60 πτωχεύσεις και ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης έρχεται τρίτος με 48 εταιρείες.

Όπως προκύπτει, τα επίπεδα πτώχευσης αυξήθηκαν κατά 8 εταιρείες σε σύγκριση με το 2023. Το 2021 και το 2022 καταγράφηκαν 321 και 264 πτωχεύσεις αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι αριθμοί θα εκτοξευθούν πάνω από το όριο των 600 όταν μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Statistica, η μεγαλύτερη πτώχευση όλων των εποχών στις ΗΠΑ παραμένει η Lehman Brothers Investment Bank. Η εταιρεία είχε ενεργητικό ύψους 691 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πτώχευσής της στα μέσα Σεπτεμβρίου 2008.