Η μεγάλη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου αποδείχθηκε χθες με τον πλέον περίτρανο τρόπο. Από τη μία, η χαραμάδα ελπίδας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ότι ίσως αποφευχθούν τα χειρότερα, και από την άλλη, η άρνηση της κυβέρνησης της Κίνας να συνεχίσει τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, άνω του 5%, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Οι αγορές, πάντως, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι ευάλωτες στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ανάλογα με την αναζωπύρωση ή την ύφεση της έντασης, οι τιμές θα κινούνται είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Όλοι περιμένουν την τελική απόφαση του Ισραήλ για πιθανές στρατηγικές αντεπίθεσης στο Ιράν, με ιδιαίτερη προσοχή στις πετρελαϊκές υποδομές.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τη μακροπρόθεσμη τάση θα την προσδιορίσει η Κίνα, καθώς αυτή κρατά τα σκήπτρα που θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ζήτηση θα μειωθεί το 2025 ή θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα από την προσφορά, τότε η τάση θα είναι πτωτική και οι όποιες μεταβολές σε γεωπολιτικό επίπεδο θα έχουν παροδικό χαρακτήρα.

«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου μπορεί να διαρκέσει μόνο όσο οι αντιλήψεις το επιτρέπουν και όχι λόγω κάποιας πραγματικής διαταραχής στην προσφορά», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της πετρελαϊκής εταιρείας PVM, σε σημείωμά του την Τρίτη, σύμφωνα με το CNBC.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί πάνω από 17% μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, μετά την εκτόξευση περίπου 180 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους για πιθανές αντιδράσεις εκ μέρους του Ισραήλ, στοχεύοντας την ιρανική βιομηχανία πετρελαίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει δημόσια ενθαρρύνει το Ισραήλ να μην πλήξει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. Αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το Ισραήλ αναμένεται να επικεντρωθεί πρώτα σε στρατιωτικές και πληροφοριακές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Η Jerusalem Post πρόσθεσε ότι οι στρατηγικές επιθέσεις θα εστιάσουν σε στρατιωτικές υποδομές.

Πετρέλαιο

Χθες, το West Texas Intermediate συμβόλαιο Νοεμβρίου έκλεισε στα 73,82 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 3,32 δολάρια ή 4,3%. Από την αρχή του έτους, το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει κέρδη άνω του 2%. Το Brent συμβόλαιο Δεκεμβρίου έκλεισε στα 77,43 δολάρια ανά βαρέλι, μείωση κατά 3,5 δολάρια ή 4,32%. Από την αρχή του έτους, ο παγκόσμιος δείκτης έχει παρουσιάσει ελάχιστες μεταβολές.

«Οι κίνδυνοι πολέμου στη Μέση Ανατολή έχουν προσελκύσει “τουρίστες” επενδυτές στο πετρέλαιο», ανέφερε ο Manish Raj, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners, στο CNBC. «Οι έμπειροι επενδυτές έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις – αυτοί είναι που πωλούν κατά την πολεμική αναστάτωση και αγοράζουν ξανά όταν οι τιμές επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα», πρόσθεσε ο Raj.

Η αγορά εμφάνισε απογοήτευση, καθώς οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας κατά την ενημέρωση του Τύπου την Τρίτη.

Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, το κλίμα στην αγορά ήταν πτωτικό λόγω της χαμηλής ζήτησης στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού παγκοσμίως, και των ανησυχιών ότι η προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση το 2025. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Οι συνεχείς ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα παραμένουν λόγω της έλλειψης κινήτρων, ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν έχει προκαλέσει διαταραχές στην προσφορά», δήλωσε στο CNBC η Svetlana Tretyakova, ανώτερη αναλύτρια της αγοράς πετρελαίου στην Rystad Energy. «Η πτώση των τιμών μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει την αποκόμιση κερδών μετά από δύο εβδομάδες ανόδου, και όχι καθαρά θεμελιώδη στοιχεία», κατέληξε.