Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund και χρηματοδότης του Τραμπ, Τζον Πόλσον, δήλωσε ότι θα ρευστοποιήσει τις μετοχές του αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει την προεδρία τον Νοέμβριο. «Θα πόνταρα στα μετρητά και στον χρυσό, επειδή νομίζω ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια που προτείνει το επιτελείο της Χάρις θα δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές» δήλωσε ο Πόλσον στο Fox Business.

Ο Τζον Πόλσον γνωστός και για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση της Χάρις να επιβάλει φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη (υπεραξίες) για άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων. Υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη απόρριψη περιουσιακών στοιχείων σε όλη την οικονομία και μια ευρύτερη καταστροφή για τις αγορές.

«Αν εφαρμόσουν τον φόρο 25%, θα προκαλέσει μαζικές πωλήσεις σχεδόν των πάντων: μετοχών, ομολόγων, σπιτιών, έργων τέχνης», δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής. «Νομίζω ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των αγορών και μια άμεση, αρκετά γρήγορη ύφεση», προειδοποίησε.

Παρά τη δυσοίωνη άποψη του Πόλσον για την πολιτική της Κάμαλα Χάρις, οι λεπτομέρειες της πρότασης της δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Ο Kent Smetters, διευθυντής της σχολής Penn Wharton Budget Model, δήλωσε πρόσφατα στο Business Insider ότι είναι σε θέση να επιβεβαιώσει μόνο δύο σταθερές πολιτικές. Η πρώτη είναι η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28% και η δεύτερη είναι η αύξηση του ανώτατου συντελεστή για τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη στο 28% για όσους κερδίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. Πολλά από τα υπόλοιπα είναι φήμες που βασίζονται σε συζητήσεις ή στην πεποίθηση ότι θα υιοθετήσει τις πολιτικές του Μπάιντεν, σημείωσε ο ίδιος.