Δύο σημαντικά νομοσχέδια αναμένεται να καταθέσει εντός των επομένων ημερών στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, καθώς μέσω αυτών επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι νομοθετικές προτάσεις επικεντρώνονται στις απολαβές και τα μπόνους των δημοσίων υπαλλήλων, στη ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους, καθώς και στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ.

Η έγκριση αυτών των διατάξεων αναμένεται να επιφέρει βαθιές μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς, όπως η μισθοδοσία και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, ενώ φιλοδοξεί να βελτιώσει και τα οικονομικά των δήμων.

Νέο σύστημα κινήτρων και μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ένας από τους βασικούς πυλώνες του νομοσχεδίου αφορά την εφαρμογή ενός νέου συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Σκοπός της ρύθμισης είναι η δημιουργία κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, θα μπορούν να λαμβάνουν ετήσιο μπόνους, το οποίο συνολικά, για όλους, θα ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το μέγιστο ποσό μπόνους που μπορεί να αποδοθεί σε κάθε υπάλληλο ορίζεται στο 15% των ετήσιων απολαβών του, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί σε έναν επιπλέον μισθό, με το ποσό να κυμαίνεται μέχρι τα 1.200 ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη προκαλέσει ενδιαφέρον και συζητήσεις, καθώς θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση στο δημόσιο τομέα, προσφέροντας οικονομικά κίνητρα για την επίτευξη των στόχων και την ενίσχυση της απόδοσης των υπαλλήλων. Παράλληλα, το υπουργείο στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού και αποδοτικού δημοσίου, όπου η ανταμοιβή συνδέεται με τα αποτελέσματα και όχι αποκλειστικά με τον χρόνο υπηρεσίας.

Ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους

Μια άλλη καίρια διάσταση του νομοσχεδίου αφορά τη ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως οι εταιρείες ύδρευσης και άρδευσης. Οι συνολικές οφειλές προς τους ΟΤΑ έχουν φτάσει τα… 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των δήμων, καθώς δυσχεραίνεται η είσπραξη των απαιτήσεών τους. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, προτείνεται ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα επιτρέπει στους οφειλέτες να αποπληρώνουν τα χρέη τους σε έως και 60 δόσεις για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024.

Μια ακόμα σημαντική πρόβλεψη αφορά τους ευάλωτους οφειλέτες, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν από απαλλαγή των προσαυξήσεων έως και 95%. Με αυτές τις ρυθμίσεις, το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να δώσει ανάσα τόσο στους οφειλέτες όσο και στους δήμους, καθώς η δυνατότητα ρύθμισης θα διευκολύνει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ και την καλύτερη είσπραξη των οφειλών. Επιπλέον, για όσους έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ προβλέπεται η προσφυγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό του Νόμου 4738/2020.

Σε ό,τι αφορά τα κτήρια που δεν ηλεκτροδοτούνται, εισάγονται ευκολότερες διαδικασίες για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, αρκεί οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και πιστοποιητικό από τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτροδότησης. Οι δήμοι, από την πλευρά τους, δεν θα αναζητούν τυχόν οφειλές από προηγούμενες περιόδους πριν από την υποβολή της δήλωσης αυτής.

Αλλαγές στο τέλος παρεπιδημούντων

Μετά από συζητήσεις με τους δήμους και τους ξενοδόχους της χώρας, τροποποιείται και το τέλος παρεπιδημούντων. Οι νέες διατάξεις προβλέπουν ότι οι δήμοι θα μπορούν να προσαρμόζουν το τέλος ανάλογα με την επιβάρυνση που προκαλούν οι επισκέπτες και οι τοπικές επιχειρήσεις, με το ποσοστό να καθορίζεται σε έως 0,75% από το 2% που ισχύει σήμερα. Αυτή η αλλαγή στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή των βαρών για τους επισκέπτες, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα πρόστιμα για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, ενώ αυστηροποιεί τις κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις και δεν συμμορφώνονται. Αυτές οι αλλαγές έχουν στόχο να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών και την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων από παράνομες καταλήψεις.

Νέες διατάξεις για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Ένα από τα πλέον αναμενόμενα σημεία του δεύτερου νομοσχεδίου αφορά τις αλλαγές στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Ο πρωθυπουργός έχει παρέμβει προσωπικά σε αυτό το ζήτημα, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και του υψηλού κόστους στέγασης.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται 40 μόρια για τους κατοίκους ορεινών και νησιωτικών δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού, και 20 μόρια για τους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών. Οι διοριζόμενοι σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για τουλάχιστον 15 χρόνια. Επίσης, μειώνονται οι προθεσμίες για την αποδοχή του διορισμού, την υποβολή δικαιολογητικών και την έναρξη της υπηρεσίας. Όσοι απορρίψουν τον διορισμό τους ή παραιτηθούν εντός του πρώτου έτους, δεν θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε νέα διαδικασία πρόσληψης για τρία χρόνια.