Εντός του Νοεμβρίου 2024 αναμένεται να «τρέξει» το «ανακαινισμένο» πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με στόχο να ανοίξουν χιλιάδες κλειστές κατοικίες και να διατεθούν άμεσα για μακροχρόνια μίσθωση. Μετά από δυο μήνες, τον Ιανουάριο του 2025, θα έρθει ένα νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια μέσω του οποίου θα χορηγηθούν άτοκα δάνεια σε περίπου 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσοι άνοιξαν μετά τις 8 Σεπτεμβρίου κλειστές κατοικίες έως 120 τ.μ. και τις νοίκιασαν με μακροχρόνια μίσθωση δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια όχι μόνο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν φέτος αλλά συνολικά για μια τριετία. Την ίδια φοροαπαλλαγή θα έχουν και όσοι ρίξουν στην αγορά κλειστές κατοικίες έως το τέλος του 2025.

Ειδικότερα, τα κίνητρα που δίνονται στους φορολογούμενους για την αναβάθμιση των κατοικιών τους προβλέπουν:

  • «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» : Με βελτιωμένους όρους θα βγει εντός του Νοεμβρίου, εκ νέου, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος, ώστε η επιδότηση να αυξηθεί στο 60% και να φθάσει έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση που θα κοστίσει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας συνολικά έως 13.330 ευρώ. Οι όροι θα παραμείνουν οι ίδιοι:

οι συμμετέχοντες να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα του ακινήτου, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ και το ακίνητο να είναι μέχρι 100 τ.μ. και να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ.

  • «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου». Στις αρχές του 2025 θα έρθει ένα νέο και ριζικά διαφοροποιημένων σε σχέση με όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν», ή έχουν εξαγγελθεί. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που αφορά άτοκα δάνεια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, χωρίς εισοδηματικά, ηλικιακά ή περιουσιακά κριτήρια. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με 100% επιδότηση επιτοκίου του τραπεζικού δανείου, που μπορεί να φθάσει τις 25.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής από 3 έως 7 χρόνια. Στο πρόγραμμα αυτό οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20.000. Το πρόγραμμα αφορά τόσο κύριες όσο και δευτερεύουσες κατοικίες. Οσοι επιλέξουν το πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, συστήματα ψύξης – θέρμανσης, θερμομονώσεις κ.λπ.), χωρίς να πρέπει να «ανέβουν» ενεργειακή κλάση, όπως ίσχυε στα παλαιότερα προγράμματα «Εξοικονομώ».
  • Φοροαπαλλαγή από ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών που θα τις ανοίξουν και θα τις διαθέσουν στη μακροχρόνια μίσθωση θα κερδίσουν τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια. Για να πετύχουν το φορο-μπόνους θα πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις:
  1. Η κατοικία θα πρέπει να είναι κενή για τουλάχιστον 3 έτη, πράγμα που θα πιστοποιείται από τη δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2.
  2. Το εμβαδόν της κατοικίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120 τ.μ.
  3. Η τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος αφορά αποκλειστικά κατοικίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις και παρέχεται για κάθε κλειστό σπίτι έως 120 τ.μ. που θα διατεθεί για μακροχρόνια μίσθωση,
  4. Η προθεσμία για την εκμίσθωση του ακινήτου «τρέχει» από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και η απαλλαγή ισχύει για τρία έτη από την έναρξη της εκμίσθωσης.