Αύξηση έως και 6,6% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημειώθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο, καθώς οι ελπίδες για μεγαλύτερες σοδειές εξισορροπήθηκαν από ανησυχίες για τα περιορισμένα υπάρχοντα παγκόσμια αποθέματα του προϊόντος.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της σοκολάτας κατά τον τελευταίο χρόνο έχει σημειώσει αύξηση έως και 130% με τάσεις περαιτέρω ανόδου, γεγονός που επηρεάζει και την τιμή λιανικής.

Η Γκάνα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως, ανακοίνωσε αύξηση 45% στην αμοιβή των αγροτών της. Αυτό το μέτρο αναμένεται να ενθαρρύνει περισσότερες εξαγωγές από τους καλλιεργητές, που έχουν συσσωρεύσει κόκκους περιμένοντας άνοδο στις τιμές. Επιπλέον, θα μπορούσε να επιτρέψει στους αγρότες να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενισχύοντας τις μελλοντικές παραγωγές.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα σχετικά με το αν η αυξημένη παραγωγή κακάο την επόμενη σεζόν θα αρκεί για να καλύψει το φετινό κενό στα αποθέματα, ανέφερε η Judy Ganes, πρόεδρος της J. Ganes Consulting.

«Ακόμη και αν η παραγωγή ανακάμψει πλήρως, θα μπορούσε να υπάρξει έλλειμμα», σημείωσε η Ganes, καθώς θα πρέπει να αλεστούν περισσότεροι κόκκοι για να αναπληρωθούν τα αποθέματα βουτύρου και σκόνης κακάο. Η στενή ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει αφήσει το κακάο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ «ιδιαίτερα ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες», πρόσθεσε.