Σε νέο κύκλο πιέσεων και αυξήσεων τιμών εκτιμάται ότι θα βρεθούν σύντομα τα είδη ζαχαροπλαστικής. Έπειτα από μια περίοδο μικρής ύφεσης, οι τιμές του κακάο έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για τα σοκολατοειδή προϊόντα. Επίσης, οι μεγάλες παγκόσμιες βιομηχανίες επανεξετάζουν τη στάση τους και ανησυχούν για πιθανή κερδοσκοπία πίσω από αυτήν τη νέα άνοδο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές του κακάο είχαν κυμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τα τελευταία χρόνια -κατά κύριο λόγο- από 2.300 έως 2.500 δολάρια ανά μετρικό τόνο, με περιστασιακές αυξήσεις που φθάνουν έως τα 2.700 δολάρια.

Ωστόσο, από το 2023 και μετά, οι ανησυχίες για την προσφορά κόκκων κακάο άρχισαν να αυξάνουν την τιμή του. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την απόδοση και την ποιότητα των καλλιεργειών, οδηγώντας την τιμή σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις τιμές να φτάνουν τα 11.719 δολάρια ανά μετρικό τόνο τον Απρίλιο του 2023. Παρά την προσωρινή μείωση στα 6.769 δολάρια ένα μήνα αργότερα, από τα τέλη Μαΐου ξεκίνησε νέο ανοδικό κύμα, με τις τιμές να ανεβαίνουν στα 9.000-10.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Οι ασθένειες που επηρεάζουν τις φυτείες στη Δυτική Αφρική, από όπου προέρχεται το σημαντικότερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς κακάο, και οι χαμηλές τιμές που λαμβάνουν οι αγρότες κακάο τους ωθούν να εστιάσουν σε πιο αποδοτικές καλλιέργειες όπως το καουτσούκ.

Σύμφωνα με έκθεση της Rabobank που δόθηκε τον Μάιο, αναμένεται ότι η φετινή σεζόν καλλιέργειας κακάο θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων έξι δεκαετιών. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανοδική τάση των τιμών του κακάο πιθανότατα θα συνεχιστεί, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν νέα έλλειψη το επόμενο έτος, παρόλο που αυτή αναμένεται να είναι λιγότερο δραματική.

Αντιμέτωπες με σειρά προκλήσεων οι μεγάλες πολυεθνικές ζαχαροπλαστικής

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Γκάνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός κακάο, πιθανόν να καθυστερήσει την παράδοση έως και 350.000 τόνων κόκκων για την επόμενη σεζόν, πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, στελέχη μεγάλων πολυεθνικών ζαχαροπλαστικής, όπως η Mondelez και η Hershey, εκτίμησαν ότι μέρος της αύξησης της τιμής του κακάο οφείλεται στην κερδοσκοπία της αγοράς.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ζαχαροπλαστικής και άλλες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σειρά σημαντικών προκλήσεων λόγω της αύξησης των τιμών του κακάο. Οι τιμές αυτές έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής τους. Παράλληλα, η παιδική εργασία στις φάρμες κακάο της Δυτικής Αφρικής έχει θέσει πολλές από αυτές τις εταιρείες υπό κατηγορία, με τον κίνδυνο της επιβολής μεγάλων προστίμων.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι εταιρείες τροφίμων έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές των προϊόντων τους χάρη στη χρήση συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτά τα συμβόλαια, ωστόσο, πρόκειται να λήξουν το 2025, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα αυξημένου κόστους για την προμήθεια κακάο στο μέλλον.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης κάνει τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, κάτι που φρενάρει την πρόθεση των εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές τους. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες έχουν αναγκαστεί να μειώσουν την ποσότητα κακάο στα προϊόντα τους ή να προσθέσουν υποκατάστατα, όπως ζάχαρη, έλαια και βούτυρα. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες για την παραγωγή σοκολάτας χωρίς κακάο, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πρώτες ύλες όπως σπόρους σταφυλιού και όσπρια.

Εταιρείες όπως η Mondelez δεν προγραμματίζουν σημαντικές αλλαγές στις συνταγές τους, ενώ η Hershey εξετάζει τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, για να μειώσει την εξάρτησή της από το κακάο. Η πορεία των επόμενων μηνών θα είναι κρίσιμη για αυτές τις εταιρείες, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις και να προβλέψουν τις εξελίξεις στην αγορά κακάο.