Μία από τις σημαντικότερες τομές στην ελληνική κοινωνία θα είναι από το επόμενο έτος η επέκταση -σε μεγάλο βαθμό- των προνομίων που έχουν σήμερα όσοι έχουν από τέσσερα παιδιά και πάνω και στους τρίτεκνους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Δικαιούχοι είναι σχεδόν 200.000 οικογένειες που έχουν τρία παιδιά, οι οποίες πλέον θα αναγνωρίζονται ως πολύτεκνες και παράλληλα θα ισχύσουν σημαντικές αλλαγές στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να φέρει τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων, χρηματοδοτούμενες με ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντασσόμενες στο ευρύτερο πακέτο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που πλήττει τη χώρα.

Στην 88η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε τα πέντε και πλέον μέτρα που θα εφαρμοστούν για τρίτεκνους και νέους γονείς. Το κεντρικό μέτρο περιλαμβάνει την αναγνώριση των οικογενειών με τρία παιδιά ως πολύτεκνων. Αυτή η αλλαγή θα επιφέρει σε 200.000 οικογένειες τα ίδια προνόμια που απολαμβάνουν μέχρι τώρα οι οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Προνομιακή υποστήριξη για πολύτεκνους

Οι πολύτεκνοι, εκτός από την αύξηση του οικονομικού βοηθήματος που λαμβάνουν μηνιαίως, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, θα έχουν πρόσβαση σε μια σειρά από σημαντικά προνόμια:

  • Μοριοδότηση και Δικαιώματα: Αυξημένη μοριοδότηση για Πανελλαδικές Εξετάσεις, μετεγγραφές φοιτητών και διορισμούς στο Δημόσιο. Ειδική μοριοδότηση για εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές. Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν επίσης στους πολύτεκνους να επωφελούνται από ευνοϊκές διατάξεις που προωθούν την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους ανέλιξη.
  • Φορολογικά και Οικονομικά Ωφελήματα: Μειωμένο τεκμήριο κατά 50%, μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος, και αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης. Επίσης, θα ισχύει απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για 6θέσια ΙΧ και εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη. Ενισχυμένες φορολογικές ελαφρύνσεις θα συμβάλουν στην ελάφρυνση των οικονομικών βαρών που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι.
  • Κοινωνικές Διευκολύνσεις: Προστασία από την απόλυση, μειωμένα δικαστικά έξοδα, εκπτώσεις σε εισιτήρια ΜΜΜ και πλοία, μειωμένα εισιτήρια σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και θέατρα, κατά περίπτωση. Αυτές οι παροχές θα προσφέρουν μια ευρεία γκάμα κοινωνικών και πολιτιστικών ενισχύσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολυτέκνων οικογενειών.
  • Υποστήριξη Δήμων και Άλλες Παροχές: Οικονομική ενίσχυση στους δήμους κατά τη γέννηση του τρίτου και τέταρτου παιδιού, και ισόβια διατήρηση της ιδιότητας του πολυτέκνου. Αυτές οι ενισχύσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υποστήριξη των οικογενειών στην καθημερινότητά τους.

Εκσυγχρονισμός των κοινωνικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Από τον Οκτώβριο, θα εισαχθεί νέο σύστημα προπληρωμένων καρτών για τα κοινωνικά επιδόματα, το οποίο αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των επιδομάτων. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μετρητά έως το 50% του επιδόματός τους, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να δαπανάται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Αυτό το νέο σύστημα θα ενθαρρύνει την ψηφιοποίηση των συναλλαγών και θα προσφέρει πρόσθετα κίνητρα σε όσους επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό μέσω της κάρτας.

Αυξήσεις σε επιδόματα ασθένειας, μητρότητας και λοχείας

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο αναμένεται η ανακοίνωση για αύξηση των επιδομάτων ασθένειας, μητρότητας και λοχείας. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την οικονομική στήριξη προς τις ευάλωτες οικογένειες και νέους γονείς, συμβάλλοντας στην ανακούφιση των οικονομικών βαρών που συνδέονται με τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Συμπερασματικά, αυτές οι αλλαγές και επενδύσεις έχουν στόχο να ενισχύσουν τις οικογένειες με παιδιά και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, με σκοπό την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα. Η στήριξη των οικογενειών και η ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες για την κυβέρνηση και την κοινωνία στο σύνολό της.