Νέα μέτρα ώστε να ανοίξουν 200.000 κλειστά σπίτια και να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο. Λεπτομέρειες για το τι θα συμβεί έδωσε το πρωί της Παρασκευής 16/8 ο φοροτεχνικός, Σπύρος Σταυρουλιάς.

Στόχος όπως τόνισε ο ίδιος είναι να πέσουν στην αγορά 200.000, από το ένα εκατομμύριο σπίτια που παραμένουν αναξιοποίητα, για να αποκλιμακωθούν οι τιμές ενοικίασης.

Την ίδια ώρα, αναμένεται η ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» στις αρχές του φθινοπώρου με διευρυμένα κριτήρια.

Ακίνητα

«Περιμένουμε οι ανακοινώσεις να γίνουν πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό»

«Κλειστά είναι αυτά που δεν αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες και κάποια από αυτά τα αξιοποιούν με βραχυχρόνια μίσθωση. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το επόμενο διάστημα να ξανατρέξει το επιτυχημένο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” με διευρυμένα κριτήρια. Περιμένουμε οι ανακοινώσεις να γίνουν πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό. Το “Σπίτι μου” έτρεξε για νέους από 25-39 ετών και απορούσε σπίτια μεγαλύτερα από 15 ετών και ήταν έως 150 τ.μ με αξία έως 200.000 ευρώ. Το δάνειο που μπορούσαμε να πάρουμε ήταν έως 150.000 ευρώ. Τώρα θα ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος που θα διευρύνει τα κριτήρια» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο φοροτεχνικός, Σπύρος Σταυρουλιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» του Mega.

«Πολλοί είχαν κάνει τη διαδικασία αλλά δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία γιατί δεν βρήκαν σπίτι. Με το νέο πρόγραμμα, οι διαφοροποιήσεις που συζητά είναι τα ηλικιακά όρια, όπου διευρύνονται πως θα συμμετέχουν και άτομα 40-50 ετών. Γίνεται μία συζήτηση να διευρυνθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια» εξήγησε.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Σπύρος Σταυρουλιάς θα υπάρξουν και εναλλακτικά σενάρια για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα 170.000 ακίνητα που ενοικιάζονται με Airbnb.

«Θα δοθούν κάποια κίνητρα και αντικίνητρα για αυτούς που κρατάνε κλειστά τα σπίτια και δεν τα μισθώνουν. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι, να αυξήσει τη φορολόγηση του Airbnb και να μειώσουν τη φορολόγηση σε όσους θελήσουν να μισθώσουν τα ακίνητα τους βραχυπροθέσμα. Η φορολόγηση του Airbnb θα είναι πολύ πιο ακριβό. Ένα αντικίνητρο που μελετά σε όσους κρατάνε κλειστά τα ακίνητα, είναι να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ» είπε κλείνοντας.