Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των παρεμβάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου να δοθεί ανάσα στο στεγαστικό πρόβλημα, με την έλλειψη στέγης και τα υψηλά ενοίκια, έχει ήδη ξεκινήσει, και το περίγραμμα αυτών αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Μία από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η αύξηση της φορολογίας, έτσι ώστε να αποτραπεί η μαζική είσοδος ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και η επανεξέταση της συνολικότερης αντιμετώπισης της αγοράς των μακροχρόνιων αστικών μισθώσεων.

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της μείωσης της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, έτσι ώστε να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια που διαθέτουν.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 200.000 διαμερίσματα κλειστά, τα οποία για διάφορους λόγους δεν διατίθενται στην αγορά.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τα εν λόγω σπίτια και ένας αριθμός από αυτά που θα μπορούσαν να φύγουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και να επιστρέψουν στη μακροχρόνια, θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην αγορά στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με την κατάσταση να χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Ποια όμως είναι τα ενδεχόμενα; Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή υψηλότερων συντελεστών για εισοδήματα που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με παράλληλη παρέμβαση στη φορολογία των εισοδημάτων από μακροχρόνιες μισθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα ισχύοντα σήμερα, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται κλιμακωτά, από το πρώτο ευρώ.

Ο αρχικός συντελεστής είναι 15%εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στη συνέχεια, οι συντελεστές αυξάνονται, φτάνοντας το 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000
ευρώ και το 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ.

Συνολικά, τα εισοδήματα από ενοίκια καταγράφονται σε ετήσια βάση σε ποσό περίπου 6,5 δισ. ευρώ, με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και το 14% να δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Έτσι, εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια χαμηλότερα από 10.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, με βάση τα δεδομένα που έχει η ΑΑΔΕ, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε ο συντελεστής να μην ανεβαίνει πάνω από το 15%.

Αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και η μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες για το τμήμα έως 12.000 ευρώ και στο 17,5% από 12.001 έως 35.000 ευρώ.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται είναι η επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και των τόκων για στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δύο παρεμβάσεις που θεωρούνται κομβικές για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στο κόστος στέγασης, πέρα από τις ανάσες στα φορολογικά βάρη.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις με αλλαγές στη διάρκεια των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τον αριθμό των ακινήτων που θα υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και, για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
  • Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Σε αυτήν την περίπτωση, όσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.