Σημαντικές αλλαγές έρχονται από το 2025 στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση αναζητά λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά η στεγαστική κρίση που πλήττει χιλιάδες οικογένειες. Βασικός στόχος των μέτρων είναι να ανακουφιστεί η στεγαστική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά, ειδικά στα αστικά κέντρα και τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 θα περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων τα οποία θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο. Τα βασικά σημεία των ρυθμίσεων θα είναι τα εξής:

  • Απόφαση συνέλευσης ιδιοκτητών: Οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών θα αποφασίζουν κατά πλειοψηφία, μέσω γενικής συνέλευσης, εάν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων στο κτίριο.
  • Κίνητρα για μακροχρόνια μίσθωση: Ιδιοκτήτες που θα εγκαταλείψουν τις πλατφόρμες τύπου Airbnb και θα επανέλθουν στη μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τη φορολογία των ενοικίων που θα εισπράττουν, για μια περίοδο 3 ή 5 ετών.
  • Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις για όσους έχουν πολλά ακίνητα και τα νοικιάζουν βραχυχρόνια: Όσοι διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με όλες τις σχετικές υποχρεώσεις όπως τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος και προκαταβολή φόρου.
  • Περιορισμοί σε πλατφόρμες: Θα θεσπιστεί ανώτατο όριο στον αριθμό ακινήτων που κάθε πόλη μπορεί να διαθέτει σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.
  • Περιορισμός ημερών μίσθωσης: Θα εισαχθεί πλαφόν στον αριθμό ημερών που ένα ακίνητο μπορεί να μισθωθεί βραχυχρόνια ανά έτος, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε πόλης.
  • Υποχρεωτική μακροχρόνια μίσθωση για τη λήψη Golden Visa: Οι αιτούντες Golden Visa θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα ακίνητά τους αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα αναχαιτίσουν την άνοδο των ενοικίων και θα απελευθερώσουν έναν σημαντικό αριθμό κατοικιών που αυτή τη στιγμή παραμένουν δεσμευμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το πρόβλημα είναι έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, όπου η εξεύρεση κατοικίας έχει γίνει δύσκολη υπόθεση, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις και νησιά, όπου οι φοιτητές και οι δημόσιοι υπάλληλοι που μετατίθενται συχνά δυσκολεύονται να βρουν διαθέσιμα διαμερίσματα.

Ακίνητα

Η σύνταξη των νέων ρυθμίσεων βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. Σύμφωνα με πηγές, η πρόταση θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δώσει ήδη μια πρόγευση αυτών των μέτρων τον Μάιο, ενώ πρόσφατα η Όλγα Κεφαλογιάννη επιβεβαίωσε τις επικείμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τη συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση των ενοικίων, ιδίως σε τουριστικές και αστικές περιοχές.