Νέα ρύθμιση έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο για τα δασικά ακίνητα, επιτρέποντας τη μεταβίβασή του με λίγα κλικ στον υπολογιστή, ώστε να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πολίτες να μπορέσουν με μια μόνο αίτηση να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της περιουσίας τους (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κ.ο.κ.).

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, «υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που στην πορεία των χρόνων χαρακτηρίστηκε δασική κάποια έκταση που επηρέαζε το ακίνητό τους. Με βάση αυτή την πράξη χαρακτηρισμού, το Δημόσιο δήλωσε κυριότητα. Εκεί ήρθαν οι γνωστές Επιτροπές Αντιρρήσεων και όταν κατέληξαν σε δικαίωση του ιδιοκτήτη έναντι του Δημοσίου το οποίο επέφερε και την πράξη αποχαρακτηρισμού αλλά στο μεταξύ είχε τελειώσει το Κτηματολόγιο, το ακίνητο δεν μπορούσε να επιστρέψει στον πραγματικό του ιδιοκτήτη. Αποτέλεσμα ήταν ο ιδιοκτήτης να καταλήγει στα δικαστήρια, στα οποία ναι μεν δικαιώνεται αλλά είναι παράλογο» εξηγεί ο υφυπουργός.

Η διαδικασία

Ποια είναι η διαδικασία όμως που θα ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης; Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή του, θα μπορεί μέσω μιας αίτησης να επιτύχει τον αποχαρακτηρισμό της έκτασής του. Μόλις το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα υπάρξει ειδική ενότητα στο site του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας θα μπορεί να αιτηθεί διόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία θα θυμίζει αυτή της αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Ο πολίτης, αφού μπει στο ktimatologio.gr και στην ειδική ενότητα που θα σχεδιαστεί, θα επισυνάπτει τα απαραίτητα έγγραφα που θα του ζητηθούν και θα αιτείται τον αποχαρακτηρισμό.

Τι συμβαίνει με τις αντιρρήσεις

Οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν στους δασικούς χάρτες ξεπέρασαν τις 330.000, ενώ έως σήμερα μεγάλος παραμένει ο αριθμός των αντιρρήσεων και των αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Συνολικά είχαν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Οι περισσότερες αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες είχαν υποβληθεί στην Αττική (28.552), στα Χανιά (20.818), στα Ιωάννινα (17.305), στη Λακωνία (15.478) και ακολουθούσαν η Λάρισα, η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.

Όπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο γενικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ Στάθης Σταθόπουλος, «μετά το Πάσχα οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα υποθέσεις, σημειώνεται δηλαδή πρόοδος και έχουν προτεραιοποιηθεί τα πρόδηλα σφάλματα». Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι πριν από το Πάσχα ήταν σε αποχή οι δικηγορικοί σύλλογοι, ενώ μετά το Πάσχα με εξαίρεση μια – δύο περιπτώσεις νομών που συνεχίστηκε, η αποχή των δικηγορών σταμάτησε και έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία οι Επιτροπές Αντιρρήσεων.