Την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών της ευρωζώνης διατύπωσαν Άνγκελα Μέρκελ και Ζοζέ Μπαρόζο στη διάρκεια δείπνου έξω από το Βερολίνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει πριν από το δείπνο με την Άνγκελα Μέρκελ ότι η ευρωζώνη οφείλει να αποφύγει την κωλυσιεργία, σε μία αναφορά στην απερίφραστη απόρριψη από το Βερολίνο των προτάσεών του για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την ενίσχυση του ευρώ.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψαν κατηγορηματικά τις προτάσεις αυτές, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει σειρά τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων και φοβάται την οργή των γερμανών φορολογουμένων για την προοπτική της χρηματοδότησης υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις ‘Ολι Ρεν βρισκόταν επίσης χθες στη Γερμανία σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την αντίσταση των Ελεύθερων Δημοκρατών, κυβερνητικού εταίρου της ‘Άνγκελα Μέρκελ, ως προς την προοπτική ενίσχυσης των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο, ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών Γκίντο Βεστερβέλε, υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος, η δημοτικότητα του οποίου έχει σημειώσει πρόσφατα πτώση, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Όλι Ρεν ότι δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του Ταμείου.