Μια σημαντική ημερομηνία για τους ασφαλισμένους των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η 20η Δεκεμβρίου 2023. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί ορόσημο, καθώς διαχωρίζει τους ασφαλισμένους σε δύο μεγάλες κατηγορίες: εκείνους που ασφαλίστηκαν πριν και μετά από την έγκριση του νέου καθεστώτος ασφάλισης για τα επαγγελματικά ταμεία.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Π. Τσακλόγλου, οι ασφαλισμένοι διαχωρίζονται σε δύο ομάδες:

  1. Αυτοί που εγγράφηκαν πριν τις 20/12/2023 και υπόκεινται στις υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής.
  2. Αυτοί που εγγράφονται στο ΤΕΑ μετά τις 20/12/2023 και υπόκεινται στις νέες προϋποθέσεις για τη σύνταξη.

Τα ΤΕΑ υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, καθορίζοντας σαφώς τις προϋποθέσεις για τα μέλη τους και διακρίνοντας μεταξύ εκείνων που εγγράφηκαν πριν και μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Οικειοθελής αποχώρηση

Σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, η λήψη της παροχής από το ΤΕΑ είναι δυνατή αν ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, εφόσον δεν υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις στο καταστατικό του ΤΕΑ. Σε περίπτωση τερματισμού της εργασιακής σχέσης, χωρίς την βούληση του εργαζόμενου, όπως π.χ. σε περίπτωση πτώχευσης του εργοδότη ή απόλυσης, ο εργαζόμενος δύναται να λάβει την παροχή που του αναλογεί ανεξαρτήτως ηλικίας και χρόνου ασφάλισης.

Συνταξιοδοτικά προγράμματα

Για προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών που φέρουν τον επενδυτικό κίνδυνο, η προκαταβολή συνταξιοδοτικής παροχής προβλέπεται όταν τα μέλη του ΤΕΑ συνεχίζουν να απασχολούνται, δηλαδή παραμένουν ασφαλισμένα, και έχουν συμπληρώσει:

• Είτε το 62ο έτος της ηλικίας τους,
• Είτε το 55ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης.

Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη της παροχής, τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέχρι το 50% της αξίας του ατομικού λογαριασμού τους ως προκαταβολή. Συνεχίζοντας την ενεργή επαγγελματική τους δραστηριότητα, μπορούν να αφήσουν το υπόλοιπο να σωρεύεται, προκειμένου να λάβουν στο μέλλον την αναλογούσα παροχή.

Για αυτούς τους λόγους, η χρήση της δυνατότητας προκαταβολής δεν αποτελεί πρόωρη λήψη της παροχής, ενώ δεν επιβάλλεται η προσαύξηση των φορολογικών συντελεστών κατά 50%.

Πρόωρη συνταξιοδότηση

Τέλος, η πρόωρη συνταξιοδότηση μετά από 15 έτη ασφάλισης χωρίς ηλικιακή προϋπόθεση οδηγεί σε αύξηση 50% των φορολογικών συντελεστών. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιτρέπεται η ζήτηση δανείου ή πρόωρης προκαταβολής από το ΤΕΑ.