Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η ζήτηση, και όχι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, θα καθορίσει την πορεία της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η μειωμένη ζήτηση και η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς τους προσεχείς μήνες πιέζουν τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τιμή της απλής αμόλυβδης έχει πέσει κάτω από τα 1,9 ευρώ το λίτρο, με συνολική μείωση περίπου 10 λεπτών το λίτρο από τις αρχές Μαΐου.

Πού κυμαίνεται η βενζίνη και πού το πετρέλαιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης είναι 1,892 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης 1,621 ευρώ το λίτρο, από 1,907 και 1,630 αντίστοιχα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις αρχές του περασμένου μήνα ήταν 1,986 και 1,704 ευρώ το λίτρο.

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Την περασμένη Παρασκευή, το Brent έπεσε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι τον Απρίλιο η τιμή του είχε πλησιάσει τα 92 δολάρια το βαρέλι. Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης, που θα είναι δυσανάλογη με την αύξηση της παραγωγής, συγκρατούν την τιμή του Brent, ενώ τα ασθενή στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ έχουν παρόμοια επίδραση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού σημείωσαν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια την Παρασκευή, λόγω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης, παρά τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή. Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν να καταργούν τις περικοπές παραγωγής από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την πρόσφατη πτώση ως υπερβολική αντίδραση, σημειώνοντας ότι οι περικοπές παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης, όταν η ζήτηση συνήθως αυξάνεται.

Η JPMorgan και η Barclays δηλώνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου παραμένει σχετικά υγιής. Αναλυτές της JPMorgan, της Deutsche Bank και της RBC Capital Markets επισημαίνουν ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε αύξηση παραγωγής, εάν η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει επιπλέον βαρέλια. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι η σταθερότητα των τιμών είναι ο στόχος της πετρελαϊκής συμμαχίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των περικοπών αργότερα φέτος.

Οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών είναι πιθανότατα προσωρινή και ότι η αυξημένη ζήτηση τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Σύμφωνα με την Natasha Kaneva της JPMorgan, το Brent μπορεί να επιστρέψει στο εύρος των 80-90 δολαρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο, παρά τις πιέσεις από την προσθήκη βαρελιών στην αγορά, καθώς ορισμένοι βασικοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ ήδη αντλούν πάνω από τις καθορισμένες ποσοστώσεις.