Το burnout, η τετραήμερη εργασία, το wellbeing, η ψυχική υγεία και το πώς γίνονται αντιληπτά από τους Έλληνες εργαζόμενους ήταν το αντικείμενο της πρόσφατης έρευνας μέσω LinkedIn, που πραγματοποίησε το kariera.gr. Μέσα από περισσότερες από 18.000 απαντήσεις, τα στοιχεία που προκύπτουν ρίχνουν φως στην ψυχολογία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

Σχετικά με το αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, 42% των ερωτηθέντων απαντούν «καθόλου work-life balance», 36% επισημαίνει την έλλειψη υποστήριξης, 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% λέει πως δεν έχει βιώσει burnout.

Για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Ερωτηθέντες σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο burnout, το wellbeing και θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν «όλο και περισσότερο», ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως είμαστε πολύ μακριά από αυτό. Μάλιστα αν προσθέσουμε σε αυτό και τις…χλιαρές απαντήσεις (“θεωρητικά ναι, πρακτικά δεν”) με 39%, διαπιστώνουμε ότι σε συντριπτικό ποσοστό 92% οι Έλληνες εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργοδότες δεν αντιλαμβάνονται πραγματικά τι συμβαίνει με την ψυχολογία τους.

Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το αν η εταιρεία που δουλεύουν υποστηρίζει το wellbeing τους, πάνω από 70% απαντούν αρνητικά. 43% απαντά «wellbeing, τι είναι αυτό;» ενώ 31% επισημαίνει την καλή πρόθεση χωρίς αποτέλεσμα, επιλέγοντας «θα ήθελε, αλλά δεν». Παρ’ όλα αυτά είναι θετικό ότι σε ποσοστό 26% απαντούν πως υποστηρίζεται με πολλούς τρόπους.

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ψυχικής τους υγείας στη δουλειά, οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη οριοθέτησης. «Θα θέτω όρια και θα λέω ΟΧΙ», απάντησαν σε ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησαν σε 16% το να φεύγουν στην ώρα τους, σε 9% να ζητούν βοήθεια πιο συχνά και σε 6% να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα.

Τέλος, αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, απαντούν πως θα ήθελαν ψυχική υγεία (49%), αλλά και λεφτά (35%) και δουλειά (13%).