Μαζεύονται ξανά τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία με αφορμή και αυτή τη φορά τον πληθωρισμό, που συνεχίζει να δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, διαψεύδοντας όλους εκείνους που θεωρούσαν ότι πλησιάζουμε στο τέλος της διαδρομής και πλέον θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος πτώσης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη στην Ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ, αφού τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας απογοητεύουν και τους πλέον απαισιόδοξους.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δύσκολα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων πριν από το τέλος του 2024, ενώ πριν από λίγο καιρό έγκυροι αναλυτές θεωρούσαν πιθανό να υπάρξουν τέσσερις μειώσεις.
Στη γειτονιά μας, δηλαδή στην Ευρώπη, τα πράγματα σίγουρα είναι καλύτερα και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουμε την πρώτη μείωση επιτοκίων πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, επειδή οι αγορές και οι οικονομίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία και η μία επηρεάζει την άλλη, θετικά ή αρνητικά, τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, εκτός των άλλων αρνητικών, έχει επιπλέον δύο πασιφανείς παρενέργειες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνέχιση του φρένου στην ανάπτυξη της οικονομίας, αφού το κόστος χρήματος παραμένει ακριβό, και η δεύτερη έχει να κάνει με τη διατήρηση του βρόχου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί με επιτόκια συνδεδεμένα με το Euribor.
Ειδικά τα νοικοκυριά περιμένουν τη μείωση των επιτοκίων ως μάννα εξ ουρανού, ώστε να ανασάνουν, αφού δέχονται διπλή «επίθεση» – αφαίμαξη στο διαθέσιμο εισόδημά τους.
Οι φόβοι αναλυτών για τον στασιμοπληθωρισμό
Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι αναλυτές που φοβούνται ότι ενδεχομένως το επόμενο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία είναι ο στασιμοπληθωρισμός. Σε αυτή την εκτίμηση οδηγούν τα νέα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού που αναζωπύρωσαν την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, σε ένα διάστημα που οι επενδυτές είχαν ήδη αναγκαστεί να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τα προγνωστικά για την έναρξη της περικοπής των επιτοκίων από τη Fed.
Δεδομένου πως οι ρυθμοί ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, μόλις στο 1,6%, κινήθηκαν κάτω από τις προβλέψεις που έχει διατυπώσει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα για τις προοπτικές της οικονομίας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, παράλληλα με τις υψηλές αντοχές του πληθωρισμού, το δίλημμα που έχει μπροστά του το συμβούλιο είναι εύλογο.
Αν και οι αναλυτές θα περιμένουν και τα στοιχεία που θα δημοσιευτούν σήμερα Παρασκευή για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) τον Μάρτιο, που είναι και ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης της Fed, για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα για την κατεύθυνση του πληθωρισμού, τα μέχρι τώρα μηνύματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Ειδικά το άλμα του δομικού PCE για το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, από το 2% στο 3,7% είναι από τα στοιχεία-sos που αναγκαστικά κρατούν «δεμένα» τα χέρια του συμβουλίου, που έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα αν δεν πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική τροχιά.