Στις δημοπρασίες πήγε να στραβώσει το κλίμα στο Χ.Α., αλλοιώνοντας την πραγματική εικόνα της αγοράς. Περίπου μισή ώρα πριν από το κλείσιμο, τα κέρδη για τον δείκτη διαμορφώνονταν πάνω από 1%, στις 1.454 μονάδες.

Μετά τις δημοπρασίες, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.442,52 μονάδες και με μικρή άνοδο μόλις 0,31%. Οι λόγοι της ενδοσυνεδριακής διόρθωσης θα πρέπει να αναζητηθούν στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ που από τα 7,15 και τα 10,90 ευρώ πριν από τις δημοπρασίες αντίστοιχα, έκλεισαν πτωτικά στα 7 ευρώ και 10,70 ευρώ.
Οι αγορές «παίζουν» το σενάριο της πολιτικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να αποφασιστεί στις 4 Φεβρουαρίου που συγκαλείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Ταυτόχρονα, ο επιτυχής δανεισμός από τις αδύναμες χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία σήμερα, χθες η Πορτογαλία και προχθές η Ελλάδα, συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των spreads, που για τη χώρα μας, η 10ετία διαμορφώνεται σήμερα στις 834 μονάδες βάσης.

«Αγκάθι αποτελεί η χαμηλή προσφορά για τα ομόλογα της Ιταλίας. Κατά τα άλλα, τα άσχημα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ οδήγησαν σε νέα κούρσα το ευρώ που έφτασε να ενισχύεται την Πέμπτη έναντι του δολαρίου στο 1,33. Η απειλή υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από την Moody’s επηρέασε τις μετοχές των Κύπρου και MPB, με τη μετοχή της πρώτης να υποχωρεί κατά 2,63% και της δεύτερης να μένει αμετάβλητη στο 1,08 ευρώ.

Οι τράπεζες πάντως, ήταν αυτές που συνέβαλαν και σήμερα στη διατήρηση των προσδοκιών για καλύτερες μέρες στην αγορά. Κέρδη πάνω από 2% για την Εθνική, στα 6,44 ευρώ, ενώ ίδιο ποσοστό κερδών κατέγραψαν, αλλά και ίδια τιμή, οι μετοχές των Eurobank και Alpha στα 3,70 με άνοδο 2,21%!

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, με 76 μετοχές σε θετικό πρόσημο και 55 στο «κόκκινο». Οι αναλυτές παραμένουν ευχαριστημένοι από το πρόσωπο που δείχνει τελευταίως η αγορά, αφού καλύφθηκαν οι απώλειες των πρώτων συνεδριάσεων του ’11.

Πηγή: reporter.gr