Σημαντικές τροποποιήσεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έρχονται για ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που χρωστούν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, αλλά δεν έχουν να τις αποπληρώσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πλειστηριασμό του σπιτιού που μένουν. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι θα συμβεί με την εφαρμογή της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας που σε λίγες εβδομάδες θα γίνει νόμος του κράτους μέσω σχεδίου νόμου που θα καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Με τις νέες διατάξεις, ένας δανειολήπτης που έχει μια οφειλή η οποία είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου, θα μπορεί να ζητήσει «κούρεμα» αυτής της οφειλής. «Προσοχή, μιλάμε για “κούρεμα” της οφειλής που είναι πάνω από την αξία του ακινήτου. Γι’ αυτή τη διαφορά των χρημάτων μιλάμε και όχι για “κούρεμα” του ίδιου του δανείου. Αυτό θα γίνεται προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει μέσω της ρύθμισης να αποπληρώσει το χρέος», μας διευκρινίζει η δικηγόρος κυρία Αριάδνη Νούκα που ασχολείται εδώ και χρόνια με τις αυθαιρεσίες και τους εκβιασμούς των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης πολύ σημαντικό στον εξωδικαστικό θα είναι το εξής, που θα αφορά όμως μόνο όμως τους οικονομικά ευάλωτους βάσει μιας σειράς κριτηρίων (εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης, κ.λπ.): Μέχρι σήμερα όταν ο αλγόριθμος έβγαζε μια ρύθμιση για έναν ευάλωτο, ο servicer είχε το δικαίωμα να την αρνηθεί. Δεν ήταν υποχρεωμένο το fund που διαχειριζόταν το δάνειο να αποδεχθεί μια ρύθμιση που μπορεί να ήταν δίκαιη και να ευνοούσε τον δανειολήπτη.
Τώρα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η ρύθμιση της οφειλής που θα βγάζει το σύστημα, θα είναι υποχρεωτική, «οπότε ο οφειλέτης από τη στιγμή που την τηρήσει, δεν θα διακινδυνεύει να μπλέξει με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.λπ.» μας λέει η κ. Νούκα. Αυτό το ευνοϊκό μέτρο όμως θα καταστεί υποχρεωτικό μόνο για τους ευάλωτους. Και δημιουργείται λοιπόν η εύλογη απορία, «για ποιο λόγο αυτό να ισχύσει μόνο για τους ευάλωτους; Εντάξει, συνεχίζει η δικηγόρος, αντιλαμβανόμαστε ότι δικαιούνται μεγαλύτερης προστασίας και πρόνοιας από το κράτος, αλλά από κει και πέρα για ποιο λόγο από τη στιγμή που το σύστημα βγάζει μία δίκαιη πρόταση και για τους λοιπούς δανειολήπτες να μην είναι υποχρεωτική; Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί ο ίδιος ο κύριος Όμηρος Τσάπαλος που είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών σε μία συνέντευξη του είπε ότι οδηγηθήκαμε σε αυτή την λύση με τους ευάλωτους, γιατί οι servicers τη μία στις δύο ρυθμίσεις που έβγαζε το σύστημα του εξωδικαστικού, την απέρριπτε. Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται με όλους τους άλλους… Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν ο οποίος δεν έγινε υποχρεωτικό ένα τέτοιο μέτρο και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες;».
Ούτως ή άλλως, όταν μπαίνεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, δεν μπορείς να αποκρύψεις τα οικονομικά, περιουσιακά και προσωπικά σου στοιχεία. Ο μηχανισμός βλέπει τα πραγματικά σου οικονομικά, περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία, και αναλόγως βγάζει την πρόταση.
«Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε αντιμετωπίσει πολλές φορές. Να βγάζει το σύστημα μια πολύ καλή πρόταση ρύθμισης των χρεών προς τον δανειολήπτη, εκείνος να την αποδέχεται, αλλά να την απορρίπτει ο servicer. Καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που δεν γίνεται ρύθμιση μετά οδηγούμαστε στα δικαστήρια κάτι που σημαίνει επιπλέον έξοδα ή το ακίνητο οδηγείται στον πλειστηριασμό ενώ θα μπορούσε να ρυθμιστεί» καταλήγει η κα Νούκα.