Άμεση ήταν η ανταπόκρισή σας στην έρευνα του newsbeast.gr για τις καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και για τη λάθος κατεύθυνση προς την οποία κινείται το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο. Κάτοικοι του συγκεκριμένου δήμου και των γύρω περιοχών – και όχι μόνο – σπεύσατε και στείλατε τη δική σας άποψη για το τι πρέπει να γίνει, ώστε η έκταση να αξιοποιηθεί με το μεγαλύτερο δυνατό οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Σταδιακά θα δημοσιευθούν όλες οι απ-όψεις που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
«Αγαπητοί,
Ζω στα Νότια προάστια. Δεν έχω γνώσεις οικονομικών, ούτε είμαι ειδικός σε θέματα που αφορούν την εκμετάλλευση της γης.
Σχεδόν καθημερινά βρίσκομαι στην περιοχή του Ελληνικού, κάνοντας την απογευματινή μου βόλτα με το ποδήλατο.
Θέλω να εκφράσω την στεναχώρια μου και την αγανάκτησή που αισθάνομαι όταν βλέπω το ωραιότερο αστικό κομμάτι της Μεσογείου να σαπίζει, να σκουριάζει, να βρωμίζεται, να εγκαταλείπεται, να κακοποιείται και να πεθαίνει. Να πώς κατάντησαν τα εκατομμύρια ευρώ που κλάπηκαν από όλους εμάς για να γίνουν τα πιο ακριβά Ολυμπιακά έργα του γαλαξία και τα οποία εδώ και 7 χρόνια παραμένουν νεκρά, ανεκμετάλλευτα και αφημένα στην τύχη τους. Αναρωτιέμαι ποιός άλλος λαός έχει αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο; Ποιοί πολιτικοί σε ποιά χώρα του κόσμου έχουν μετατρέψει τον κόπο ενός λαού σε πανάκριβα σκουπίδια; Τα λόγια της πικρίας και της αγανάκτησης θα μπορούσαν να μην έχουν τελειωμό.
Θέλω να πω ότι το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στην περιοχή του Ελληνικού αλλά ουσιαστικά στα κομμάτια της ευρύτερης περιοχής της παραλιακής ζώνης, που ξεκινά από την δεύτερη πλαζ της Βούλας έως και το ΣΕΦ στο Φάληρο. Μέσα σε αυτό το τόξο υπάρχουν σημεία που έχουν ζωή και είναι προσεγμένα, αλλά υπάρχουν και άλλα που ζουν εποχές εγκατάλειψης.
Για να μπω γρήγορα στο θέμα σας, η περιοχή αυτή πρέπει- όπως και η οικονομία της Ελλάδας μας, όπως και ουσιαστική ανάπτυξή μας- να πάρει μπροστά. Με λίγα λόγια οι περιοχές αυτές πρέπει να αρχίσουν να γεννούν χρήμα και αυτό για να γίνει πρέπει να αρχίσει η εκμετάλλευσή τους.
Προτείνω ένα σχέδιο το οποίο αποτελείται από 3 άξονες:
1. Ξεκινώ παίρνοντας ως παράδειγμα το έργο των Καναδών στο νησάκι της Παναγίας στο Μόντρεαλ που λίγο-πολύ κάποιοι το γνωρίζουν και από την διεξαγωγή του αγώνα της Φόρμουλα 1 που γίνεται κάθε χρόνο εκεί. Η αλήθεια είναι ότι μόνο πέρσι δεν έγινε αγώνας της F1 στην πίστα του Καναδά και οι Καναδοί είδαν φέτος με μεγάλη χαρά και ανακούφιση το χρήμα να εισρέει και πάλι στα ταμεία τους και την χώρα τους να γίνεται και πάλι το επίκεντρο του πλανήτη για λίγες ημέρες.
Παραθέτω φωτογραφία της περιοχής για όσους δεν την γνωρίζουν και σημειώνω ότι αυτό το νησάκι είναι τεχνητό και αποτελεί κατασκεύασμα των ντόπιων με σκοπό την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών τους και φυσικά την διεθνή προβολή και την δημιουργία κέρδους.
Η κατασκευή μιας πίστας στην περιοχή μας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και να καλύψει όχι μόνο εγχώριους και διεθνείς αγώνες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, προσελκύοντας έτσι χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά να φιλοξενεί και σχολές οδήγησης του λεκανοπεδίου, κέντρα έρευνας σχολών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τις ανάγκες των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα εκπαίδευσης και πολλά άλλα.
Φεστιβάλ, εκθέσεις, σόου, συνέδρια και το μυαλό δεν σταματά να σκέφτεται… Εμπορικά & συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, σύγχρονες μαρίνες, άφθονο πράσινο, ποδηλατοδρόμοι, και ΜΜΜ θα συμπλήρωναν την εικόνα της ανάπτυξης στην περιοχή.
Η αξιοποίηση μιας πίστας Φόρμουλα 1, θα μπορούσε να γίνεται όχι μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά 360 ημέρες τον χρόνο. Πάρτε παράδειγμα την πίστα της Μόνζα στο Μιλάνο, η οποία αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Το ημερολόγιο της πίστας είναι σχεδόν γεμάτο με δρώμενα που γίνονται μέσα στην διάρκεια όλου του χρόνου.
2. Επιπρόσθετα στο παραπάνω σχέδιο θα έβαζα και την κατασκευή ενός θεματικού πάρκου, τύπου Disneyland (Γαλλία)/Gardaland (Ιταλία) ή ενός τεράστιου Waterpark. Δεν υπάρχει στα Βαλκάνια κάτι αντίστοιχο και η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα έκανε την Αθήνα τον καλύτερο προορισμό στην Νότια Ευρώπη. Τα κέρδη ανυπολόγιστα.
3. Τα παραπάνω να συνδυαστούν με τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, ενταγμένες στο συνολικό σχέδιο, ανανεωμένες και λειτουργικές.
Αυτή είναι η πρότασή μου και πιστεύω ότι ένα τέτοιο τεράστιο έργο θα δημιουργούσε δουλειές και θα γεννούσε χρήμα.
ΜΦΧ
Άγγελος Τζελέπης»
Περιμένουμε και τις δικές απόψεις γύρω από το θέμα. Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]