Τον κίνδυνο το σχέδιο του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού να δημιουργήσει υπερπροσφορά ακινήτων στην ήδη πεσμένη αγορά, αλλά και περαιτέρω πληθυσμιακή επιβάρυνση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επισημαίνει ο πρόεδρος του ελληνικού ινστιτούτου εκτιμητικής, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, με δηλώσεις του στο newsbeast.gr.
Ο έμπειρος ορκωτός εκτιμητής ακινήτων αναφέρεται στις δύο πτυχές της πρότασης, που μιλούν για την ανάπτυξη 6.500 κατοικιών, αλλά και γραφείων, καθώς και για τη δημιουργία πανεπιστημίου, και αντιπροτείνει τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, που θα δώσει -όπως λέει- σημαντική ώθηση στον τουρισμό και -κατ’ επέκταση- στην ελληνική οικονομία. Πάνω απ’ όλα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μελέτη βιωσιμότητας.
«Η πρόταση Αθεμπίγιο για την ανάπτυξη 6.500 σπιτιών κτιρίων γραφείων και κυβερνητικών κτιρίων, θα πρέπει να εξετασθεί κάτω από το πρίσμα μιας μελέτης βιωσιμότητας όπου θα τεθούν τα υπέρ και τα κατά (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, ευκαιρίες και απειλές)», δηλώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος και προσθέτει ότι «τα πολλά νέα γραφεία σε μια περιοχή (πρωτεύουσα) που ήδη συγκεντρώνει συνεχώς αυξανόμενα κενά γραφεία ίσως δημιουργήσει μια υπερπροσφορά που δεν απορροφηθεί από την αγορά».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για τη δημιουργία πανεπιστημίου, εκτιμά ότι «είναι καλό μεν για τη χώρα, αλλά θα πρέπει να συνεξετασθεί κατά πόσον είναι επιθυμητή η περαιτέρω γιγάντωση της Αττικής, που ήδη συγκεντρώνει κοντά στο 50% του πληθυσμού της Ελλάδας (κάτι που είναι μοναδικό σε σχέση με άλλες χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό)» και υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της ευρύτερης ανάπτυξης της Ελλάδας: «Στα πλαίσια μιας επιθυμητής ανάπτυξης της περιφέρειας της χώρας και της αποκέντρωσης πρέπει να σταθμιστούν και αυτοί οι παράγοντες».
Τι, όμως, θα μπορούσε να γίνει για να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου, με ταυτόχρονη ύπαρξη χρήσεων, που θα καταστήσουν βιώσιμη τη συντήρησή του και θα φέρουν έσοδα και θέσεις εργασίας, χωρίς παρενέργειες για την τοπική -και όχι μόνο- οικονομία;
«Ανάμεσα σε άλλα σενάρια, που θα μπορούσαν να εξεταστούν, αξίζει να μελετηθεί και το θέμα της ανάπτυξης θεματικού πάρκου, κάτι που θα αποτελούσε μια ευκαιρία βιωσιμότητας και προσέλκυσης τουριστών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ελληνικού ινστιτούτου εκτιμητικής.
Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις γύρω από το θέμα.
Επειδή κάποια πράγματα μας αφορούν άμεσα πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε, μπορείτε να τις καταθέσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]