Οι Ισλανδοί έχουν ένα μότο στη ζωή τους, το «duglegur» που μεταφράζεται σε «σκληρή δουλειά». Το «duglegur» είναι ο Heimir Hallgrimsson. Είναι ο άνθρωπος που έχει δουλέψει όσο κανένας πάνω στο ποδόσφαιρο στην Ισλανδία και κατάφερε να οδηγήσει το απόλυτο αουτσάιντερ σε ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα.
Η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα που προκρίθηκε σε τελική φάση Euro, η Ισλανδία, μία χώρα που στηρίζεται κατά 60% στην αλιεία, μπήκε στις καρδιές των ποδοσφαιρόφιλων όταν το βράδυ της 27ης Ιουνίου κέρδισε την Αγγλία εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τη φάση των «8». Εκεί, μπορεί να αποκλείστηκε από τη Γαλλία αλλά το επίτευγμά της είχε ήδη γράψει ιστορία.
Το ποδοσφαιρικό θαύμα που βιώνει η Ισλανδία αλλά και η Ευρώπη έχει ονοματεπώνυμο: Heimir Hallgrimsson. Πρόκειται για τον χαρισματικό οδοντίατρο που είναι κολλημένος με την μπάλα, ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Είναι αυτός που έκανε τους «ψαράδες», επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Ένας οδοντίατρος που ήρθε για να αλλάξει το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Ευρώπη και όπως φαίνεται τα κατάφερε περίφημα.
Μεγάλωσε στο νησί Heimaey, ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας. Όταν ήταν μόλις πέντε ετών, η ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν στο επίκεντρο μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Ολόκληρο το νησί πέντε τετραγωνικών μιλίων εκκενώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Η οικογένεια του Heimir επέστρεψε μετά από ένα χρόνο αλλά τίποτα δεν θύμιζε το Heimaey που ήξεραν.
Σπούδασε οδοντιατρική όμως πολύ γρήγορα ανακάλυψε τη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Έτσι τα παράτησε και ταξίδεψε στην Αγγλία για να σπουδάσει ξανά. «Όταν έδινα εξετάσεις για να πάρω το δίπλωμα, μου έλεγαν να μη λέω πουθενά ότι είμαι οδοντίατρος γιατί δεν θα έβρισκα δουλειά. Όμως δεν ήξεραν ότι οι σπουδές σε βελτιώνουν. Είμαι περήφανος που είμαι οδοντίατρος», δηλώνει στον Guardian ο 49χρονος σήμερα προπονητής.
Η Ισλανδία δεν είχε και πολλά να διηγηθεί για το ποδόσφαιρο. Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την παραγωγή και την εξέλιξη ποδοσφαιριστών. Αρχές της δεκαετίας του ’90, κάτι θα άλλαζε. Ο Asgeir «Sigi» Sigurvinsson ήταν ο πρώτος ισλανδός ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα. Αποτέλεσε βασικό μέλος της Στουτγκάρδης και όταν επέστρεψε στη χώρα έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στα γερμανικά γήπεδα, αυτό που πρότεινε ήταν κλειστά γήπεδα λόγω της βαρυχειμωνιάς της χώρας.
Εκεί θα προπονούνταν οι παίκτες όλων των ηλικιών των εθνικών ομάδων. Μέσα σε 15 χρόνια χτίστηκαν 7 κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλα 4 μικρότερων διαστάσεων.
Το προπονητικό δίδυμο που έγραψε ιστορία
Η εθνική ομάδα της Ισλανδίας δεν έζησε την ιστορία, τη δημιούργησε. Την πορεία της στο Euro 2016 πολλοί την παρομοιάζουν με αυτή της Εθνικής Ελλάδος 12 χρόνια πριν στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
Ο Heimir Hallgrimsson, μαζί με τον έμπειρο Lars Lagerback, είναι το προπονητικό δίδυμο poy οδήγησαν την Ισλανδία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro. «Δεν είναι ψαράδες, είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Δεν αντιμετώπισαν το άθλημα ερασιτεχνικά» τονίζει επανειλημμένα ο οδοντίατρος-προπονητής.
Από τα χέρια του Hallgrimsson, πέρασαν τα περισσότερα τσικό που σήμερα συνθέτουν τη μελωδία της επιτυχίας στα γαλλικά γήπεδα αφού την περίοδο που εργαζόταν στη γυναικεία ομάδα της IBV, αποτελούσε και μέλος του προπονητικού τιμ των εθνικών ομάδων. Ήταν ο πρώτος Ισλανδός προπονητής που είχε αποκτήσει το Uefa Pro Licence. «Η μητέρα μου ήταν δυστυχισμένη. Στην Ισλανδία δεν βγάζεις λεφτά από το ποδόσφαιρο», είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Επικεφαλής των μικρών ηλικιών, μετέδωσε το πνεύμα που έπρεπε να έχουν οι ισλανδοί ποδοσφαιριστές. «Δεν είμαστε καλύτεροι από τους Ολλανδούς, τους Γερμανούς, τους Άγγλους. Όμως πρέπει να μάθουμε να παίζουμε καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτούς, να έχουμε πειθαρχία και να δουλεύουμε σκληρά», τούς έλεγε και τους αξανέλεγε. Εκείνη την περίοδο, είχε αφήσει τη γυναικεία ομάδα της IBV έχοντας αναλάβει την αντρική, την οποία μάλιστα οδήγησε στο Europa League.
Τον Οκτώβριο του 2011, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, KSI, ενημέρωσε πως δίπλα στον Lagerback θα καθίσει ο Heimir Hallgrimsson. Θεώρησαν ότι θα ήταν χρήσιμο ο σουηδός προπονητής να έχει στο πλευρό του κάποιον που γνώριζε πώς λειτουργεί το σύστημα, ποια είναι η νοοτροπία της χώρας και φυσικά τους παίκτες. Μάλιστα, με την παρουσία της Ισλανδίας στο Euro, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποκαλέσει τον Lagerback ήρωα. Εκείνος απαντά: «Ο Nelson Mandela είναι ήρωας. Όχι εγώ. Αυτό που κάναμε είναι σαν παραμύθι, αλλά σας διαβεβαιώ πως επρόκειτο για αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, από πολλούς ανθρώπους. Όλοι γίναμε καλύτεροι».
Όταν ο Heimir μιλά για τον Lagerback ο σεβασμός είναι σαφής. Ο Lagerback του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα να γίνει επαγγελματίας προπονητής.
Υπάρχει όμως κάτι που είναι ζωτικής σημασίας. Η Ισλανδία δεν έδιωξε τον Lars Lagerback. Η ομοσπονδία απλά προβίβασε τον Heimir Hallgrimsson, ο οποίος ήταν βοηθός του βετεράνου σουηδού προπονητή.
Στα 67 του χρόνια, ο Lagerback σκοπεύει να αποσυρθεί μετά από το συγκεκριμένο τουρνουά. «Εσύ δε ζεις μια φυσιολογική κοινωνική ζωή με αυτή τη δουλειά», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Μαΐου, καθισμένος δίπλα στον Heimir. Ο Lagerback είναι ο μέντοράς του. Δίδαξε στον «προστατευόμενό» του πώς πρέπει να περιορίσει τη φιλοδοξία του και ότι η προπονητική στο κόσμο είναι μια διαδικασία από μικρές και συνεπείς επαναλήψεις.
«Νομίζω ότι είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για μια μικρή χώρα όπως η δική μας να διατηρήσει τη συνέχεια της. Έτσι, δεν αλλάζουμε ούτε σήμερα ούτε αύριο, απλά βασιζόμαστε σε αυτό που κάνουμε σιγά-σιγά» ανέφερε ο Heimir.
Μετά το τέλος του Euro ο Heimir Hallgrimsson θα αναλάβει εξολοκλήρου την ομάδα αλλά και τα τις ακαδημίες και όπως είναι λογικό η οδοντιατρική θα περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για ιατρείο. Ίσως η οδοντριατρική να είναι πια το χόμπι του.