Η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων σε Κρήτη και Δωδεκάνησα έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ψαράδων. Μάλιστα, στην Κρήτη τα τοξικά ψάρια εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα σε ρηχά νερά και δαγκώνουν τους λουόμενους, ενώ φέρεται να έχουν προκαλέσει μέχρι και ακρωτηριασμό.
Ο λαγοκέφαλος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους ψαράδες, καθώς τους έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά και κάλεσαν το κράτος και την Περιφέρεια Κρήτης να ενημερώσουν τους λουόμενους, προκειμένου να προσέχουν και παράλληλα να χρηματοδοτήσουν τον… αγώνα εναντίον του, γιατί εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές των ίδιων, είναι ήδη τεράστιες οι ζημιές και σε βάρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζει η ιστοσελίδα neakriti.gr, ο πρόεδρος των ψαράδων στο νομό Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, υποστήριξε: «Έχουν γίνει πάρα πολλά ατυχήματα με τα λαγόψαρα. Και αυτό το οποίο ήδη έχουμε πει στους αρμόδιους της Περιφέρειας Κρήτης είναι να ενημερώσουν τον κόσμο για τα λαγόψαρα, διότι είναι επιθετικά. Και μπορεί να εμφανιστούν στους 20 πόντους νερό. Μέχρι τον αστράγαλο του λουόμενου μπορεί να βγει… Θυμάστε την περίπτωση με το παιδάκι στη Σητεία, που το δάγκωσε πριν από 1,5 χρόνο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση; Είχαμε και στην Κάλυμνο άλλο επεισόδιο… Έχουν γίνει 6-8 ατυχήματα. Και είναι αυτά που έχουν γίνει γνωστά. Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ περισσότερα».
Αλλά και ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Τσερπές, μιλώντας στην ίδια πηγή, τόνισε: «Αν κοιτάξει κανείς τα περασμένα χρόνια, θα δει ότι υπάρχουν επιθέσεις σε ανθρώπους. Έχουν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα, κάποιες επιθέσεις έχουν καταλήξει και σε ακρωτηριασμούς, αφού ο λαγοκέφαλος, για παράδειγμα, έκοψε ένα κομμάτι από ένα δάκτυλο ενός ανθρώπου την ώρα που αυτός κολυμπούσε. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο λαγοκέφαλος μπορεί να βλέπει κάτι να γυαλίζει, κάτι να κινείται και να επιτεθεί και να δημιουργήσει ζήτημα. Καλό είναι λοιπόν να είναι προσεκτικός ένας άνθρωπος την ώρα που κολυμπάει».
Η προσπάθεια του υπουργείου
Στο μεταξύ, πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από πλευράς υπουργείου για να αντιμετωπιστεί αφενός η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, αλλά και του περιορισμού της εξάπλωσης των λαγοκέφαλων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον «Εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης των αλλόχθονων ιχθύων», προϋπολογισμού 388.675 ευρώ, την «Ανάπτυξη Καινοτόμων μέτρων Καταγραφής, Χαρτογράφησης και Περιορισμού των πληθυσμών λαγοκέφαλου και λεοντόψαρου» προϋπολογισμού 417.599 ευρώ και τον «Σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδων εμπορικής αξιοποίησης των ξένων ειδών, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού τους» προϋπολογισμού 551.633 ευρώ.