Αποτελούν μια όαση δροσιάς μέσα στην Αττική, μια «ανάσα» πρασίνου μέσα στην πυκνοκατοικημένη πόλη ενώ βρίσκονται ελάχιστα μέτρα μακριά από πολυσύχναστους δρόμους. Τα πάρκα και τα άλση της πρωτεύουσας όμως εν μέσω καύσωνα ανησυχούν τους ειδικούς καθώς υπάρχουν οι φόβοι πως μπορεί να γίνουν στόχος εμπρηστών ή να αποτελέσουν την εστία κάποιας φωτιάς.
Την ώρα που η Ελλάδα μετρά τις πληγές της λόγω των πυρκαγιών που καίνε τα τελευταία 24ωρα σε αρκετές περιοχές της, σάς παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ώστε να διαπιστώσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται τέσσερα πάρκα – άλση της Αττικής.
Ψάξαμε εάν έχουν μαζευτεί τα ξερά χόρτα τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πυρκαγιά. Παρατηρήσαμε εάν έχουν κλαδευτεί τα δέντρα όπως πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στην έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και φυσικά καταγράψαμε εάν υπάρχουν σκουπίδια που μπορεί να μετατραπούν σε εύφλεκτη καύσιμη ύλη.
Τι είδαμε σε τέσσερα πάρκα – άλση της Αττικής
Ας ξεκινήσουμε με κάτι θετικό. Η γενική διαπίστωση είναι πως η κατάσταση στο Άλσος Συγγρού, το Πάρκο Τρίτση, το Άλσος Φιλαδέλφειας και το Άλσος Βεΐκου, τα οποία και επισκεφτήκαμε, είναι καλή.
Και στις τέσσερις αυτές περιοχές που δίνουν πράσινο χρώμα με τη βλάστησή τους στην Αττική, τα ξερά χόρτα, έχουν μαζευτεί, τα δέντρα έχουν κλαδευτεί από τις αρμόδιες αρχές και είναι περιποιημένα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση φωτιάς. Κατά την αυτοψία μας βέβαια συναντήσαμε λίγα σκουπίδια που φαίνεται πως έχουν αφεθεί εκεί από επισκέπτες.
Πάρκο Τρίτση
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στη δυτική Αττική Αττική, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιλίου και συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Αν και είναι ιδιαιτέρως μεγάλο καθώς έχει έκταση 1.200 ολόκληρα στρέμματα το Πάρκο Τρίτση, όπως είδαμε κατά την επίσκεψή μας, ήταν σε πολύ κατάσταση και εξαιρετικά περιποιημένο ειδικότερα στα σημεία όπου υπάρχουν δέντρα.
Την ώρα που περπατούσαμε στο πάρκο συναντήσαμε εργάτες με ειδικά μηχανήματα να μαζεύουν τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια συνεχώς και να τα μεταφέρουν σε μεγάλες μαύρες σακούλες ώστε να τα απομακρύνουν από το πάρκο.
Συναντήσαμε όμως και μερικά εγκαταλελειμμένα κτήρια στο εσωτερικό του, που φαίνεται πως παλαιότερα φιλοξενούνταν μαγαζιά, αλλά τώρα είναι άδεια.
Φωτογραφίες του Newsbeast από το Πάρκο Τρίτση
Άλσος Συγγρού
Το Άλσος Συγγρού καταλαμβάνει μία τεράστια έκταση περίπου 950 στρεμμάτων και το μεγαλύτερό του ποσοστό είναι καλυμμένο με χαλέπιο Πεύκη.
Είναι στα σύνορα των τριών όμορων δήμων της Κηφισιάς, του Αμαρουσίου και των Μελισσίων και η κύρια είσοδός του βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του νοσοκομείου ΚΑΤ.
Κατά την αυτοψία μας συναντήσαμε ελάχιστα σκουπίδια, τα δέντρα να είναι κλαδεμένα και να μην υπάρχουν ψηλά χορτάρι. Αν και είδαμε πως η βλάστηση είναι πυκνή, οι διάδρομοι ανάμεσα από τα φυτά είναι πεντακάθαροι και διακρίνονται ξεκάθαρα από τους επισκέπτες.
Φωτογραφίες του Newsbeast από το Άλσος Συγγρού
Άλσος Φιλαδέλφειας
Το Άλσος της Φιλαδέλφειας που πλέον φτάνει σε έκταση τα 420 στρέμματα, δεν αποτελεί υπόλειμμα παλιότερου φυσικού τοπίου καθώς ξεκίνησε να δημιουργείται σταδιακά από το 1914 με δεντροφυτεύσεις στον λόφο δίπλα από το ρέμα του Ποδονίφτη.
Τα δέντρα τα οποία έχουν φυτευτεί στο εσωτερικό του βρίσκονται σε απόσταση το ένα από το άλλο και έχουν καθαριστεί ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από τα συνεργεία του δήμου και τους αρμόδιους.
Στο εσωτερικού του Άλσους αν και είδαμε πως έχουν τοποθετηθεί καινούργια φωτιστικά σώματα led παρατηρήσαμε ότι αρκετά από αυτά έχουν υποστεί βανδαλισμούς ενώ ένα κτήριο είναι εγκαταλελειμμένο. Επίσης είδαμε ότι σε αρκετά σημεία έχουν γραφτεί συνθήματα με σπρέι.
Φωτογραφίες του Newsbeast από το Άλσος Φιλαδέλφειας
Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι είναι μια καταπράσινη όαση δίπλα στη βουή της πόλης και έχει έκταση 256 στρέμματα. Όπως είδε η κάμερα του Newsbeast που το επισκέφτηκε ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου εκεί όπου βρίσκονται τα μαγαζιά αναψυχής και οι αθλητικές εγκαταστάσεις τους είναι αρκετά περιποιημένο και καθαρό από ξερά χόρτα. Επίσης τα δέντρα έχουν κλαδευτεί και καθαριστεί από τα αρμόδια συνεργεία.
Δεν είναι όμως ίδια η κατάσταση στους ανοιχτούς χώρους και τους διπλανούς λόφους που συνδέονται με τα τουρκοβούνια και βρίσκονται έξω από την περίφραξη του Άλσους Βεΐκου. Εκεί, είδαμε αρκετά χορτάρια τα οποία δεν έχουν κοπεί, σκουπίδια που δεν έχουν μαζευτεί όπως επίσης και οικιακά απορρίμματα, ακόμη και παλιά έπιπλα αλλά και γυαλιά, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά και να αποτελέσουν καύσιμη ύλη.
Φωτογραφίες του Newsbeast από το Άλσος Βεΐκου