Είναι γνωστό πως στη μακρινή Αυστραλία κυκλοφορούν κάποια από τα πιο περίεργα πλάσματα. Από τεράστιες αράχνες μέχρι και πελώρια έντομα, όλα τα τρομαχτικά ζώα μπορούν να προκαλέσουν τρόμο σε κάποιον που δεν έχει συνηθίσει τη θέασή τους.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες αναγνώρισαν ένα έντομο, το οποίο, μάλιστα, «πλάσμα από την κόλαση», μετά από εφιαλτικές εικόνες που έκαναν ακόμη και τους ατρόμητους Αυστραλούς κρυφτούν κάτω από τη γη. Ένα βίντεο στο TikTok με το τρομαχτικό έντομο είχε συγκεντρώσει 11 εκατομμύρια προβολές και είχε προκαλέσει ανατριχίλα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το κλιπ που φέρεται να τραβήχτηκε στο Laverton της Δυτικής Αυστραλίας, δείχνει το μακρόστενο έντομο να κάθεται στο χώμα με τα φτερά του ανοιχτά, καθώς καρφώνει τον αέρα με την αιχμηρή ουρά του. Το μυστηριώδες πλάσμα τρόμαξε αλλά και προβλημάτισε τους θεατές.

«Τι συμβαίνει στην Αυστραλία;», έμεινε άναυδος ένας από αυτούς. Ένας άλλος αστειεύτηκε: «Η Αυστραλία φαίνεται πανέμορφη, αλλά τα έντομα κουβαλούν όπλα και καπνίζουν πούρα».

Ακόμα και οι σχολιαστές που προέρχονται από την Αυστραλία, όπου τα δηλητηριώδη πλάσματα είναι πανταχού παρόντα, φάνηκαν να ενοχλούνται από το τρομακτικό ερπετό. «Ζω στη Δυτική Αυστραλία 51 χρόνια και δεν έχω δει ποτέ ένα από αυτά, νομίζω ότι μπορεί να μετακομίσω», έγραψε ένας τρομαγμένος Αυστραλός.

«Ειλικρινά, αν δεν ζούσα στην Αυστραλία, δεν θα την επισκεπτόμουν ποτέ», είπε ένας άλλος. «Έχουμε μερικά τρελά πράγματα εδώ». «Είμαι Αυστραλός και τώρα πραγματικά φοβάμαι», ανέφερε ένας τρίτος.

Τα φαινόμενα απατούν

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τους ειδικούς σε θέματα ζωυφίων, το ζωάκι είναι, στην πραγματικότητα, εντελώς ακίνδυνο. «Πρόκειται για ένα έντομο που περπατάει με μπαστούνι, στην οικογένεια Phasmatidae», δήλωσε ο Αυστραλός εντομολόγος Nikolai Tatarnic, σύμφωνα με το nypost.com. «Τα Phasmids είναι φυτοφάγα και δεν είναι δηλητηριώδη».

Ο ίδιος εξήγησε ότι μαζί με το χαρακτηριστικό καμουφλάζ του – δηλαδή το μπαστούνι τους – ορισμένα από αυτά επιδίδονται σε επιδείξεις απειλής για να «αποτρέψουν πιθανούς θηρευτές». «Η τρομακτική επίδειξη στο βίντεο είναι άλλο ένα τέχνασμα, και προφανώς λειτουργεί», δήλωσε ο Tatarnic.

Παρά τις εντυπωσιακές αμυντικές τακτικές και το τεράστιο μέγεθος των μπαστουνιών τους, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 25 εκατοστά, τα φυτοφάγα ζώα σπάνια γίνονται αντιληπτά λόγω του άψογου καμουφλάζ τους, εξήγησε.

Τα συγκεκριμένα πλάσματα δεν είναι τα μόνα άκακα πλάσματα με εντυπωσιακή απειλή. Προκειμένου να τρομάξουν τα αρπακτικά, ορισμένα είδη φιδιών υποδύονται τις κροταλίες, κουνώντας την ουρά τους και συσπειρώνοντας το σώμα τους ακριβώς σαν αυτές.