Το έτος 2022 ήταν το πιο θερμό και ηλιόλουστο στην Ελβετία από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1864, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάσουν όγκο ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Ενώ η Ελβετία διέρχεται και πάλι μια περίοδο ακραίας ζέστης εδώ και λίγες μέρες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον έχει συντάξει μια έκθεση για το 2022, που χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα αρχεία με επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση.
Η θερμότερη ημέρα καταγράφηκε στη Γενεύη στις 4 Αυγούστου με την θερμοκρασία στους 38,3 βαθμούς Κελσίου ενώ ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας καταγράφηκε στο Λουγκάνο, όπου για 14 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος ξεπέρασε το φράγμα των 30°C.
Το καλοκαίρι του 2022 ήρθε στη δεύτερη θέση: τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ελβετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 36°C. Μόνο το θερμό καλοκαίρι του 2003 ήταν πιο ζεστό. Η χρονιά σημαδεύτηκε από πτώση της στάθμης των υδάτων λόγω έλλειψης χιονιού και βροχής. Στο καντόνι του Τιτσίνο, στα νότια της χώρας, η λίμνη Λουγκάνο και η λίμνη Ματζόρε ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως σημειώνεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ελβετικοί παγετώνες δεν έχουν χάσει ποτέ τόσο μεγάλο μέρος του όγκου τους όσο πέρυσι: 3 κυβικά χιλιόμετρα έχουν λιώσει ή το 6% του εναπομείναντος πάγου. «Το έτος 2022 επαναπροσδιορίζει το παιχνίδι, γιατί μέχρι τότε μια απώλεια 2% θεωρούνταν ήδη ακραία», ανακοίνωσε η ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον.
Οι μικροί παγετώνες έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί αναγκάζοντας τα προγράμματα μετρήσεων να ανασταλούν.
Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των θανάτων (474) λόγω της ζέστης χωρίς να υπερβαίνει τα στοιχεία του 2003 (1.402).