Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου συνεχίζει την υλοποίηση δράσεων που προωθούν την περιβαλλοντική συνείδηση και την εξοικονόμηση ενέργειας στη νέα γενιά με τη συμμετοχή της ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «50/50 European Network of Education Centres» (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαιδευτικών Κέντρων).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Μάιο του 2009 και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Πολωνία, Γερμανία και Φιλανδία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα στοχεύει να εφαρμόσει τη μεθοδολογία 50/50, σε 55 σχολικές μονάδες της Ευρώπης από τις 9 χώρες που συμμετέχουν, δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο σχολείων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Νομαρχία Ηρακλείου είναι υπεύθυνη για το συντονισμό και την επίβλεψη της δημιουργίας του Δικτύου των 55 σχολείων, την προετοιμασία της παρουσίασης του προγράμματος και της μεθοδολογίας υλοποίησής του στα αγγλικά, την οργάνωση και εφαρμογή του προγράμματος σε 4 σχολεία στο νομό Ηρακλείου και την οργάνωση και φιλοξενία της τελικής διακρατικής συνάντησης όλων των εταίρων το 2012.

Τελικός στόχος των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Τα σχολεία είναι ο ιδανικός χώρος για την προώθηση της ενεργειακής βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας ότι οι μελλοντικές γενιές θα καταναλώνουν ενέργεια με υπευθυνότητα, ενώ συγχρόνως θα επηρεάζουν και τις οικογένειες τους.

Η βασική ιδέα του προγράμματος 50/50 είναι ότι το 50% της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται από τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης που λαμβάνονται από τους μαθητές, επιστρέφονται ως οικονομική μεταφορά.
Το υπόλοιπο 50% θα είναι μια καθαρή αποταμίευση επί των λογαριασμών για αυτόν που πληρώνει τους λογαριασμούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο καθένας κερδίζει. Το σχολείο βελτιώνει τις δυνατότητες εφαρμογής στην κατανάλωση ενέργειας, οι τοπικές αρχές έχουν μικρότερο ενεργειακό κόστος και η κοινωνία ωφελείται, λόγω της μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στόχοι του προγράμματος EURONET 50/50 είναι:

-Να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας με αλλαγή της συμπεριφοράς των μαθητών σε συνδυασμό με μικρά μέτρα συντήρησης στα σχολεία.

-Να αλλάξει η συμπεριφορά των μαθητών μέσα από την εκπαίδευση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος ειδικότερα, καθώς επίσης και δίνοντας τους έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ιδεών και μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας στο σχολείο τους και την διάχυση των πληροφοριών αυτών στις οικογένειες τους και στην ευρύτερη κοινωνία.

Από το Σεπτέμβριο του 2009 άρχισε σε όλες τις χώρες η αναζήτηση των σχολείων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα δημιουργήσουν το Δίκτυο Σχολείων του 50/50. Το συντονισμό και την ευθύνη όλης αυτής της διαδικασίας είχε με βάση τη σύμβαση του προγράμματος η Ελλάδα και όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε η επιλογή των 4 σχολείων από το νομό Ηρακλείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 2 Δημοτικά Σχολεία (το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών και το 40ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και 2 Γυμνάσια (το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου)

Την περυσινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά και τη φετινή το πρόγραμμα εφαρμόζεται συστηματικά και στα 4 σχολεία. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν ενεργειακές μελέτες και για τα 4 σχολικά κτίρια από εξειδικευμένο μηχανικό, ο οποίος θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος μέχρι το τέλος του.