Η ύφεση στον τομέα της οικονομίας, που βιώνουν οι χώρες παγκοσμίως, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση σε ποσοστό 7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε από τις υψηλές εκπομπές των ταχύτατα αναπτυσσόμενων χωρών της ανατολής, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής Υπηρεσίας Αξιολόγησης της Κατάστασης του Περιβάλλοντος, η οποία συνέλεξε δεδομένα από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ σχετικά με τους τομείς ενέργειας και τσιμεντοβιομηχανίας, οι εκπομπές ρύπων παγκοσμίως παρέμειναν για πρώτη φορά σταθερές μετά από 18 χρόνια. Όπως όμως επισημαίνεται στη μελέτη αυτό δεν σημαίνει, ότι τα πλούσια κράτη έχουν αναλάβει όλες τις ευθύνες τους.

Η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των εκπομπών από τα αναπτυγμένα κράτη. «Η οικονομική ύφεση, ωστόσο, έδειξε ότι τα πλούσια κράτη μπορούν εύκολα να επιτύχουν τις υποχρεώσεις τους, σε ό, τι αφορά τη μείωση των εκπομπών», τόνισε σε δηλώσεις της η Anneke Oosterhuis, εκπρόσωπος της υπηρεσίας που διεξήγαγε την έρευνα.

Τα αναπτυγμένα κράτη (εκτός των ΗΠΑ), έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 5,2% μέχρι το 2012, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι εκπομπές της Κίνας και της Ινδίας αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο το μέσο ενεργειακό αποτύπωμα των κατοίκων τους εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλό συγκριτικά με τα βιομηχανικά κράτη. Παρά τη στροφή της Κίνας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια τα τελευταία πέντε χρόνια, οι εκπομπές της αυξήθηκαν κατά 9%.