Έκκληση σε κυβερνήσεις και εταιρείες για να συμμετάσχουν στη μάχη για τη διάσωση των ωκεανών που πεθαίνουν απηύθυνε τη Δευτέρα (27/6) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρας δεσμεύοντας περισσότερα κεφάλαια ώστε να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για τη διαχείρισή τους.

Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 7.000 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που θα αξιολογήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή μιας κατευθυντήριας οδηγίας για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

«Δυστυχώς θεωρήσαμε τους ωκεανούς δεδομένους και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτό που θα αποκαλούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ωκεανούς» επεσήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντόνιο Γκουτέρες / U.N. Secretary-General Antonio Guterres

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως χρειάζονται συμβιωτικά επιχειρηματικά μοντέλα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ωκεανούς να παράγουν περισσότερα τρόφιμα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

«Αυτό σημαίνει νέα επίπεδα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης», τόνισε.

Οι ωκεανοί καλύπτουν περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, παράγουν το 50% του οξυγόνου και απορροφούν το 25% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε επίπεδα ρεκόρ οι θερμοκρασίες των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή ωθεί τις θερμοκρασίες των ωκεανών σε επίπεδα ρεκόρ και τους καθιστά περισσότερο όξινους, δήλωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Ωκεανοί

«Χωρίς αποφασιστική δράση, μέχρι το 2050 το βάρος των πλαστικών στους ωκεανούς μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό όλων των ψαριών που ζουν σ’ αυτούς» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Το Μάρτιο, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη για την προστασία των ανοιχτών θαλασσών από την εκμετάλλευση.

Ο Πίτερ Τόμσον, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, δήλωσε στο Reuters ότι είναι πεπεισμένος πως φέτος θα υπάρξει συναίνεση.