Ο Λευκός Οίκος προχώρησε για πρώτη φορά στην εκτίμηση ότι οι πλημμύρες, οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα αποσπούν ένα μεγάλο μέρος από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σε ετήσια βάση.
Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB), που έλαβε τη σχετική εντολή από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο, εντόπισε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον προϋπολογισμό από το τέλος του αιώνα μπορεί να φτάνουν σε ετήσια απώλεια εσόδων το 7,1%, αντιστοιχώντας ετησίως σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,81 τρισεκατομμύριο ευρώ), με τη σημερινή αξία του αμερικανικού νομίσματος.
«Η κλιματική αλλαγή απειλεί κοινότητες και τομείς της οικονομίας σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, της ξηρασίας, της υπερβολικής αύξησης της θερμοκρασίας, των δασικών πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων (επηρεάζοντας) την αμερικανική οικονομία, αλλά και την καθημερινότητα των Αμερικανών», ανέφερε η Καντάς Βάλσινγκ, αξιωματούχος του ΟΜΒ για το κλίμα και την επιστήμη, αλλά και ο Ντάνι Γιαγκάν, υπεύθυνος οικονομικών του ίδιου γραφείου, σε μία ανάρτηση, την οποία διάβασε το Reuters, πριν από την σημερινή επίσημη παρουσίαση των εκτιμήσεων. «Οι καταστροφές στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε κλίμακα από τις καταστροφές που καταγράφονται σήμερα, αν η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστεί αμείωτη», τονίζουν οι δύο αξιωματούχοι.
Η ίδια ανάλυση εντόπισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κληθεί να δαπανήσει επιπλέον κονδύλια, από 25 δισεκατομμύρια δολάρια (22,63 δισεκατομμύρια ευρώ) ως 128 δισεκατομμύρια δολάρια (115,85 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως, σε δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών στις ακτές, για αντιπλημμυρικά έργα, για την αποκατάσταση αγροτικών ζημιών, αλλά και για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας. Ποσά από τις ίδιες δαπάνες θα χρηματοδοτούν την καταστολή δασικών πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρών σε εγκαταστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Μόλις την προηγούμενη χρονιά, ένα κύμα υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας στις δυτικές αμερικανικές πολιτείες προκάλεσε δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Οι φωτιές αυτές καταγράφηκαν μεταξύ των μεγαλύτερων δασικών καταστροφών στην ιστορία των δύο αμερικανικών πολιτειών. Συνθήκες ακραίας ξηρασίας καταγράφηκαν στη δυτική πλευρά των ΗΠΑ από τα μέσα του 2020, ενώ ενδέχεται να επικρατήσουν και να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της φετινής άνοιξης, όπως εκτίμησε τον Μάρτιο η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Διαχείρισης της Ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ.
Στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων Offutt Air Force Base στη Νεμπράσκα και Tyndall Air Force Base στη Φλόριντα, έχουν υποστεί καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και τους τυφώνες.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΜΒ η αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ 1,55 και 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,40 και 8,69 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε ετήσια βάση, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Περίπου 12.200 ομοσπονδιακά κτίρια και δομές θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο πλημμυρών, καθώς αυξάνεται το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ το οικονομικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα προσεγγίσει τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια (39,82 δισεκατομμύρια ευρώ).
Εφόσον δεν υπάρξουν πολιτικές και δράσεις για την επιβράδυνση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα θερμοκρασιών της περιόδου πριν από τη βιομηχανική επανάσταση μέχρι το τέλος του αιώνα. Η απαισιόδοξη εκτίμηση του ΟΜΒ έρχεται μερικές ώρες πριν από την έκδοση μιας αναφοράς επιστημονικής ομάδας του ΟΗΕ σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου των εκπομπών βλαβερών αερίων. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αναφορά αυτή είναι ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το ενδεχόμενο συγκεκριμένων σεναρίων για την πρόκληση καταστροφών, με δεδομένο το συμβιβαστικό χαρακτήρα της, καθώς πρέπει να υπογραφεί από 195 κυβερνήσεις.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που παρουσίασε τον εαυτό του ως “πρωταθλητή” στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, αναγκάστηκε να υποστηρίξει την αύξηση των γεωτρήσεων πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά και των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τον ενεργειακό πληθωρισμό.